Preţul pepenilor din Dăbuleni este de 30 de bani/kilogramul, iar producătorii susţin că, la finalul recoltei - chiar dacă acesta este, anul acesta, peste medie - abia vor reuşi să îşi acopere cheltuielile.
Anul acesta, la Dăbuleni, s-a înfiinţat Cooperativa "Patria lubeniţelor Dăbuleni", la iniţiativa conducerii primăriei din localitate şi a Direcţiei Agricole Dolj, care promovează ideea de asociere şi beneficiile acesteia. Iniţial, cooperativa a avut 63 de membri fondatori, dintre care, în prezent, în asociaţie mai sunt 56, unii fiind nevoiţi să se retragă din cauza unor probleme personale.
"Termenul acesta de cooperativă a fost destul de greu acceptat, pentru că este asociat cu vechile CAP-uri, însă oameni au înţeles, dovadă şi numărul mare de membri fondatori. Oamenii aşteaptă să vadă şi rezultatele asocierii, care ar trebui să înceapă să apară din toamnă, când se vor pune bazele unor contracte semnificative", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Primăriei Dăbuleni, Claudia Ghiţă.
Potrivit sursei citate, Cooperativa "Patria lubeniţelor Dăbuleni" nu a încheiat contracte în acest an, întrucât ofertele nu le-ar fi adus oamenilor niciun câştig.
"Obiectivele Cooperativei "Patria lubeniţelor Dăbuleni" sunt de recunoaştere a muncii dăbulenilor. Această muncă deosebită care se face la Dăbuleni trebuie să fie recunoscută din punct de vedere financiar, nu să ajungă oamenii să îşi poată acoperi doar investiţia, cum se întâmplă din păcate la marea lor majoritate în prezent, când nu se poate vorbi de un profit adevărat din cultura de lubeniţe. Cu toate astea, oamenii continuă să cultive, pentru că s-a împământenit această ocupaţie agricolă aici, şi speră în roade mai bune pe viitor. Este cultura care se pretează cel mai bine în zona noastră de nisipuri. Scopul principal este să se realizeze contracte cu marile magazine şi marile pieţe naţionale şi să avem acces şi la piaţa din exterior", a mai spus Claudia Ghiţă.
În prezent, în Dăbuleni sunt 550 de producători, iar suprafaţa cultivată cu lubeniţă este de 900 de hectare. În ceea ce priveşte producţia obţinută în acest an, aceasta este peste media înregistrată de obicei, iar oameni spun că sunt mulţumiţi de producţie, mai ales că au beneficiat de timpurietatea soiurilor cultivate. Producătorii de lubeniţe din Dăbuleni au renunţat, însă, de mai mult timp să cultive soiul local Dulcele de Dăbuleni, care a şi impus brandul pe piaţă, alegând acum soiurile "Pata neagră" (lubeniţele închise la culoare) şi "Sorento" (lubeniţele dungate), seminţele fiind aduse din import.
Lubeniţa de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand de pepene verde din ţară datorită calităţilor sale organoleptice deosebite, date de solul şi de soarele care arde nisipurile din zonă. Brandul de "pepene de Dăbuleni" a fost impus de soiul "Dulce de Dăbuleni", cu fructe mari de 5-8 kg, de formă glubuloasă, cu suprafaţa netedă, cu dungi mijlocii de culoare verde închis şi desen fin dantelat, cu miezul colorat uniform, roşu zmeuriu, cu gust plăcut, creat de către Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni şi cultivat o perioadă lungă de timp în zonă.
În prezent, la Dăbuleni se cultivă peste 50 de soiuri şi hibrizi provenind din toată lumea, iar soiul care a impus brandul de "pepene de Dăbuleni" este mai tardiv şi ocupă suprafeţe mai mici, fermierii cultivându-l pentru a obţine producţii în lunile august şi septembrie şi, în ultima perioadă, pentru obţinerea pepenilor verzi ecologici.