x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Noaptea de Sânziene, sărbătorită în satul turistic Şirnea din Brașov

Noaptea de Sânziene, sărbătorită în satul turistic Şirnea din Brașov

21 Iun 2018   •   13:58
Noaptea de Sânziene, sărbătorită în satul turistic Şirnea din Brașov

Noaptea de Sânziene este sărbătorită în satul turistic Şirnea, comuna braşoveană Fundata, printr-o serie de manifestări care încep sâmbătă, la ora 18.00.

''Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea creştină a naşterii Sf. Ioan Botezătorul la 24 iunie. Este miezul verii agrare, când soarele începe să coboare către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetaţia ajunge la maturitate şi muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat. Pentru că la Sânziene anul se înjumătăţeşte şi, de acum înainte, totul se va întâmpla după voia divinităţii, oamenii fac apel la o serie de activităţi cu caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar şi a celor din familie în următoarea jumătate a anului. E timpul când floarea de Sânziene dobândeşte valoare de simbol magic, cu valenţe şi funcţii care diferă de la un sat la altul. Aşezată la porţi sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ţinând departe relele aduse de stihii'', potrivit sursei citate.

Programul manifestărilor va începe la ora 18.00, cu Vecernie la Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Şirnea şi va continua, o oră mai târziu, cu şezătoarea cu tema ''Sânzienele în literatura şi tradiţia populară'', la Muzeul Nicolae Frunteş. De la ora 20.00, începe culesul florilor de sânziene pe acorduri muzicale şi un program folcloric tematic ''Sărbătoarea Sânzienelor'', susţinut de ansamblurile folclorice ''Plaiurile Dumbrăviţei'' şi ''Plaiurile Moiecene''.

La ora 22.00, va avea loc un program de poezie şi muzică cu cvartetul Gaudeamus, ''Noapte Luminată'', manifestările încheindu-se cu o Agapă frăţească.

Organizatori ai manifestărilor sunt Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural ''Reduta'', Asociaţia ''Pro Şirnea'' şi Primăria comunei Fundata.

Satul Şirnea a devenit în anul 1968 primul sat turistic din România. Este vizitat de câteva mii de turişti anual, atât din România, cât şi din străinătate. Cine ajunge la Şirnea poate vizita Biserica Ortodoxă veche din lemn cu hramul ''Adormirea Maicii Domnului'', Muzeul etnmografic ''Nicolae Frunteş'', Monumentul locotenet-colonelului Ghe. Poenaru-Bordea, primul ofiţer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial, Parcul Naţional ''Piatra Craiului'', Prăpăstiile Zărneştiului, Cheile Moieciului, Cheile Grădiştei, Peştera cu lilieci din satul Peştera. AGERPRES

×
Subiecte în articol: noaptea de sanziene brasov