x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Panou publicitar al Muzeului Judeţean, incendiat în centrul Zalăului

Panou publicitar al Muzeului Judeţean, incendiat în centrul Zalăului

23 Noi 2016   •   22:00
Panou publicitar al Muzeului Judeţean, incendiat în centrul Zalăului

Un panou publicitar al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău situat în centrul oraşului Zalău şi care include informaţii privind principalele expoziţii organizate de instituţia muzeală a fost incendiat, miercuri, de un bărbat, nemulţumit de faptul că una din imaginile de pe panou face referire la evoluţia omului din maimuţă, iar o altă imagine include măşti populare. 

Printre expoziţiile promovate pe acest panou se află şi una vizând evoluţia speciei umane, ilustrată cu imagini care arată cum a evoluat omul din maimuţă, şi o expoziţie cu obiceiuri populare şi măşti din Maramureş. 

"O femeie a sesizat astăzi, la 112, că un bărbat incendiază un panou aparţinând Muzeului, în centrul Zalăului. În scurt timp a fost oprit de poliţişti. E vorba de un bărbat de 41 de ani, din Zalău, căruia i s-a întocmit dosar penal pentru distrugere prin incendiare", a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea. 

Cel care incendiat miercuri panoul muzeului şi-a declarat public nemulţumirea faţă de imaginile afişate, inclusiv în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean din luna octombrie, unde a ţinut să fie prezent. 

"Cu acordul cui au fost puse pe platoul de marmură acele trei imagini, în triunghiuri, cum că eu am fost maimuţă cândva. (...) Cine o semnat aşa ceva? Sunteţi creştini sau ce sunteţi?", i-a întrebat aceste pe cei prezenţi la şedinţă. 

Nemulţumirile lui s-au concretizat miercuri, când folosind o sticlă de spirt şi un ziar, a încercat să incendieze panoul publicitar, distrugând parţial două din cele trei afişe puse pe el, înainte ca acţiunea sa să fie oprită de poliţişti. 

"Eu nu pot să nu-mi promovez evenimentele. Acuma de exemplu nu mai era cu maimuţele, ci cu măştile avea o problemă, că noi suntem creştini, că măştile nu sunt creştine. Eu fac etnografie, iar măştile populare sunt o secvenţă din obiceiurile noastre. Ce fac? De acum înainte îl întreb pe acest domn ce pot să afişez pe panou şi ce nu? Mi se pare absolut deplasat ce vrea el", a declarat, miercuri, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău, Corina Bejinariu. 

Aceasta a adăugat că cel mai probabil va depune plângere pentru distrugere, panourile distruse urmând a fi înlocuite. AGERPRES

×