x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Pericol de avalanşe în majoritatea masivelor montane

Pericol de avalanşe în majoritatea masivelor montane

20 Ian 2022   •   19:30
Pericol de avalanşe în majoritatea masivelor montane

Riscul producerii de avalanşe este însemnat - gradul 3 din 5 - în majoritatea masivelor montane din România. Până vineri seara, vremea la munte va fi geroasă, cu temperaturi minime de minus 19 grade.

Meteorologii anunţă joi că riscul producerii de avalanşe este însemnat - gradul 3 din 5 - în Munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Parâng - Șureanu, Țarcu - Godeanu, Călimani - Bistriței - Ceahlău, la altitudini mai mari de 1.800 de metri altitudine.

La altitudini mai mici și în Munții Vlădeasa, riscul este moderat - gradul 2 din 5.

„La peste 1800 metri, în ultimele două zile a nins și s-au cumulat 20 l/mp, însă pe fondul vântului întens din nord-vest o mare parte a fost spulberată și depusă pe văi și în zonele adăpostite, formând numeroase plăci de vânt, precum și troiene însemnate. Acest strat proaspăt de zăpadă pulver a fost depus peste cel vechi, în general îngheţat și stabilizat. Riscul declanșării avalanșelor este însemnat (3), datorat prezenței plăcilor de vânt ușor friabile la orice supraîncărcări, precum și a stratului nou de zăpadă pulver depus. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă proaspătă și spulberată de la altitudini mai mari este mai consistent pe văi și în zonele adăpostite. Coeziunea cu stratul mai vechi, înghețat și parțial stabilizat este redusă. Riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici este moderat (2) și poate apărea la supraîncărcări mari, pe pantele cu depozite mai consistente de zăpadă de la peste 1500 m altitudine”, avertizează meteorologii, referindu-se la Munţii Făgăraş.

Avertizarea este valabilă de joi seară până vineri la ora 20.00.

Vremea va intra într-un proces accentuat de răcire, devenind geroasă noaptea și dimineața, dar și în cursul zilei de vineri la peste 1.800 metri. Cerul va fi temporar noros și începând din Apuseni
și nordul Carpaților Orientali va ninge și se va depune strat proaspăt de zăpadă în majoritatea masivelor. Noaptea, în Apuseni și Orientali, iar vineri mai ales în Carpații Meridionali, cantitățile de
precipitații vor depăși pe arii restrânse 10 l/mp. Vântul va crește treptat în intensitate, cu intensificări temporare de 70-100 km/h pe creste din sector predominant nord-vestic începând din
cursul nopții în Carpații Orientali, apoi și în rest, viscolind și spulberând zăpada și reducând vizibilitatea.

Local se va semnala ceață, asociată și cu depunere de chiciură.

La altitudini mai mari de 1.800 de metri, se anunță temperaturi minime de la -19 la -14 grade și maxime de la -16 la -13 grade, iar mai jos minime de la -14 la -8 grade și maxime de la -13 la - 6 grade.

Grosimea stratului de zăpadă joi, la ora 14.00:

Carpaţii Meridionali: 160 cm la Bâlea-Lac, 130 cm la Vf. Omu, 120 cm Vf. Țarcu, 53 cm la Cuntu, 39 cm la Parâng, 28 cm la Sinaia, 24 cm la Păltiniș, 7 cm Fundata, 4 cm la Predeal.

Carpaţii Orientali: 89 cm la Vf. Călimani, 75 cm la Lăcăuți, 59 cm la Ceahlău-Toaca, 54 cm la Vf. Iezer, 54 cm la Bucin, 15 cm la Penteleu.

Carpaţii Occidentali: 60 cm la Stâna de Vale, 46 cm la Semenic, 18 cm la Vf. Vlădeasa 1800, 22 cm la Roșia Montană, 13 cm la Băișoara.

 

×
Subiecte în articol: avalanse