x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primăria Capitalei a primit undă verde pentru achiziționarea autobuzelor de la OTOKAR

Primăria Capitalei a primit undă verde pentru achiziționarea autobuzelor de la OTOKAR

11 Mai 2018   •   11:20
Primăria Capitalei a primit undă verde pentru achiziționarea autobuzelor de la OTOKAR
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

 Primăria Municipiului Bucureşti a primit comunicarea oficială a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în care sunt respinse, "punctual şi categoric", toate obiecţiile celor două companii care au contestat licitaţia organizată de PMB pentru achiziţionarea a 400 de autobuze Euro 6. 

Potrivit unui comunicat al PMB, remis vineri AGERPRES, CNSC a respins ca nefondate contestaţiile formulate de Karsan Otomovit Sanayii Ve Ticaret As şi Mercedes - Benz România Srl, oferind argumente "clare şi fundamentate" la fiecare aspect contestat. 

"Consiliul reţine că, în ceea ce priveşte criticile formulate de compania Karsan, privind modul de evaluare a ofertei sale, comparativ cu cea depusă de OTOKAR, comisia de evaluare a stabilit în mod corect punctajul", se precizează în comunicat. 

Sursa citată arată că un argument în plus pentru corectitudinea şi transparenţa procedurii desfăşurate de PMB a fost că, deşi legea prevedea solicitarea de clarificări doar acolo unde este cazul, autoritatea contractantă a solicitat clarificări tuturor ofertanţilor, în egală măsură, niciunul dintre ei nefiind discriminat. 

De asemenea, din verificarea actelor depuse în urma solicitărilor de clarificări, Consiliul nu a identificat documente din care să rezulte că s-ar fi modificat elemente ale propunerii tehnice sau elemente pe baza cărora se acordă punctajul, toate solicitările de clarificări fiind unele de completare sau confirmare, precizează PMB. 

În ceea ce priveşte reclamaţia referitoare la neacordarea accesului operatorilor participanţi la licitaţie la documentele cuprinse în dosarul achiziţiei publice, CNSC reiterează faptul că legislaţiile naţională şi europeană impun autorităţii contractante să nu dezvăluie informaţiile transmise de către operatorii economici şi desemnate de aceştia ca fiind confidenţiale. 

"Mai mult decât atât, CNSC nu poate ignora, în prezenta cauză, declaraţiile de confidenţialitate ale ofertanţilor, domeniul în care aceştia acţionează fiind unul competitiv, în care inovaţia şi know-how-ul sunt întotdeauna prezente. Din documentele respective fac parte schiţe şi descrieri ale vehiculelor, elementele care le diferenţiază de alte maşini ale concurenţilor, deci Consiliul, ca şi autoritatea contractantă au obligaţia de a proteja aceste informaţii. Nu în ultimul rând, Consiliul reţine că toţi ofertanţii, părţi în prezenta cauză, au depus declaraţii de confidenţialitate, deci nu pot pretinde vizualizarea ofertei competitorului", se mai arată în comunicatul citat. 

La începutul acestui an s-a finalizat procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziţionarea a 400 de autobuze Euro 6, primul mare proiect din Planul de Mobilitate Urbană derulat de către actuala administraţie, punctajul cel mai mare fiind obţinut de oferta depusă de asocierea Otokar Europe Sas - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA. Valoarea atribuită a achiziţiei este de 458.100.826 lei fără TVA, adică 100 milioane euro, respectiv 250.000 euro + TVA per autobuz. 

În cadrul procedurii de licitaţie au fost depuse patru oferte: Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret A.S, Man Truck&Bus AG, Mercedes Benz România SRL şi Asocierea Otokar Europe Sas - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA. AGERPRES

×