x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primarul comunei constănţene Limanu, Iustin Nicolae Urdea, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Primarul comunei constănţene Limanu, Iustin Nicolae Urdea, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

06 Oct 2015   •   17:37
Primarul comunei constănţene Limanu, Iustin Nicolae Urdea, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Primarul comunei constănţene Limanu, Iustin Nicolae Urdea, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, urmărindu-se obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei secretarul comunei Limanu, Bogdan Voicu, dirigintele de şantier Eugen Barbu, precum şi Elena Tambozi şi Vasile Cotin, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES.

Dosarul vizează modul de atribuire a unui contract cu finanţare europeană pentru amenajarea unei piste de biciclete în zona de sud a litoralului românesc.

"În perioada 2008 - 2009, în contextul unui proiect finanţat din fonduri PHARE intitulat 'Turism Transfrontalier pe bicicletă - pistă comună pentru pietoni şi biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai - Vama Veche - frontieră', inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalţi inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu (...) a atribuit acest contract societăţii comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale. În acelaşi context, inculpatul Urdea, deşi cunoştea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adiţional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorităţii de Management documente cu un conţinut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv", se arată în comunicatul DNA.

În baza documentelor respective, întocmite şi semnate de Elena Tambozi în calitate de proiectant, Eugen Barbu, în calitate de diriginte de şantier, şi Vasile Cotin, unitatea administrativ-teritorială Limanu a obţinut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.

"Faptele descrise mai sus au avut drept consecinţă aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a unei corecţii financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adiţional (reprezentând 116.258,73 euro şi TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanţării - Consiliul Local al comunei Limanu - a unei creanţe bugetare de 68.427,19 euro aferente contribuţiei UE la finanţarea proiectului, 92.012,03 lei aferente contribuţiei publice naţionale de la bugetul de stat şi TVA în sumă de 79.374,78 lei", se mai precizează în comunicat.

Atât atribuirea actului adiţional aceleiaşi firme reprezentate de Vasile Cotin, cât şi aplicarea corecţiei financiare au avut la bază o notă cu un conţinut nereal întocmită de secretarul comunei Limanu, Bogdan Voicu.

Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro, în cauză fiind dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra imobilelor ce aparţin inculpaţilor.

×
Subiecte în articol: comunca limanu iustin nicolae urdea