x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Protest spontan la minele Paroșeni și Uricani. Minerii s-au blocat în subteran

Protest spontan la minele Paroșeni și Uricani. Minerii s-au blocat în subteran

28 Oct 2019   •   12:19
Protest spontan la minele Paroșeni și Uricani. Minerii s-au blocat în subteran

Minerii de la exploatările de cărbune Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, au declanşat, luni, un protest spontan şi aproape o sută dintre s-au autoblocat în subteran, ameninţând că vor intra în greva foamei.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când cele două mine ar urma să fie închise.

Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.

"La mina Paroşeni sunt 50 de mineri care protestează în subteran, iar alţi 35 au coborât în mina Uricani şi protestează acolo. Oamenii sunt disperaţi pentru că minele Uricani şi Paroşeni se închid definitiv, iar 300 dintre angajaţii acestor mine urmează să fie disponibilizaţi, în condiţiile în care Ordonanţa 36, care asigura plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani, nu a fost prelungită de Guvern. În luna august a fost discutat un asemenea act normativ, dar a primit aviz negativ de la Ministerul de Finanţe, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Conform acestuia, starea de îngrijorare în rândurile oamenilor este ridicată, deoarece mai sunt două luni până la sfârşitul anului, iar în cazul închiderii minelor Paroşeni şi Uricani, angajaţii care vor fi disponibilizaţi ar urma să primească, la 1 decembrie, preavizele de încetare a raporturilor de muncă.

Administraţia Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi liderul sindical au discutat cu protestatarii, însă minerii solicită garanţii din partea ministerului de resort că solicitările lor vor fi rezolvate favorabil.

În ceea ce priveşte angajările la CEH pentru minerii care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, liderul sindical a spus că a vorbit, luni, cu reprezentantul Consiliului de Administraţie al companiei, care a dat asigurări că 60 dintre aceştia vor fi încadraţi la minele care compun această societate.

"Mi s-a spus că nici nu se pune problema ca 60 de mineri să nu fie preluaţi de către CEH, dar vom mai aborda acest aspect după şedinţa CA al CEH, care are loc astăzi (luni n.r)", a precizat Domokos.

Între CEH şi SNIMVJ a fost încheiat, anul acesta, un protocol prin care minerii de la Paroşeni şi Uricani puteau fi preluaţi de complex, în urma unui interviu de angajare.

Minele Paroşeni şi Uricani au intrat, de la sfârşitul lunii decembrie 2017, în program de închidere şi ecologizare, în 2018 şi 2019 aici efectuându-se lucrări de punere în siguranţă a zăcămintelor de cărbune şi de drenaj al apei din galerii. Din anul 2020 ar trebui oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa. AGERPRES

×
Subiecte în articol: proteste mine paroşeni uricani