Liga Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a câştigat, în instanţă, suspendarea alegerilor pentru toate structurile de conducere ale acestei instituţii de învăţământ superior.
Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis suspendarea întregii metodologii de alegeri. Astfel, au fost suspendate alegerile pentru funcţiile de rector al universităţii, decani ai facultăţilor, precum şi pentru reprezentanţii în senatul universităţii, consiliile facultăţilor, consiliile departamentelor şi consiliile şcolii doctorale.
Decizia judecătorilor de la Tribunalul Iaşi nu este definitivă, reprezentanţii Universităţii având dreptul să înainteze recurs în următoarele cinci zile.
Magistraţii au luat această decizie după ce la sfârşitul lunii decembrie 2015 Liga Studenţilor din Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi a înaintat o cerere către Tribunalul Iaşi de suspendare a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică din instituţia de învăţământ superior.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în acelaşi timp, în aceste zile, în urma depunerii unui memoriu de către LS Iaşi, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat instituţiei să elimine criteriile discriminatorii impuse studenţilor pentru participarea la alegeri.
Printre neregulile constatate se numără introducerea condiţiei ca reprezentanţii studenţilor să fie integralişti şi să aibă cel puţin media opt, contrar prevederilor Legii Educaţiei Naţionale şi Statutului Studentului, lipsa de transparenţă în procesul de organizare al alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere, precum şi organizarea alegerilor în perioada sesiunii şi a vacanţei, când studenţii nu pot vota, deşi aceştia sunt reprezentanţi în proporţie de 25% în structurile decizionale şi de conducere.
"Salutăm decizia instanţei şi considerăm că este un rezultat foarte important pentru studenţi, care vizează viitorul întregii Universităţi, dar şi pentru Mişcarea Studenţească din România. Legea Educaţiei Naţionale este mai presus decât orice hotărâre luată de vreo structură de conducere a unei instituţii de învăţământ superior, autonomia universitară fiind limitată de respectarea cu stricteţe a legislaţiei în vigoare. Mulţumim Ministerului Educaţiei pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în rezolvarea acestei probleme. Mai sunt şi alte nereguli în cadrul instituţiei, prin care se încalcă drepturile studenţilor, pentru care vom lupta până la capăt pe toate căile legale", a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte LS Iaşi.