x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Soluție TEMPORARĂ pentru locuitorii Timișoarei. Ce se va întâmpla cu apa caldă și căldura

Soluție TEMPORARĂ pentru locuitorii Timișoarei. Ce se va întâmpla cu apa caldă și căldura

28 Oct 2021   •   16:54
Soluție TEMPORARĂ pentru locuitorii Timișoarei. Ce se va întâmpla cu apa caldă și căldura

Primarul Dominic Fritz anunță că Timișoara va avea căldură și apă caldă până luni dimineață. Un furnizor temporar de gaze naturale  a semnat un contract pe două zile cu societatea Colterm, astfel încât societatea va începe furnizarea căldurii și a apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale, anunță Dominic Fritz.

„Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simți în calorifere. Mulțumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și tuturor celor care ne ajută în această criză. Din păcate asta este doar o soluție temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcționa doar la un nivel minim”, scrie primarul.

Conform acestuia, Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna aceasta încă 8,3 milioane de lei, pe lângă cele 142 de milioane de lei dați deja anul acesta, „o sumă record”.

„Dar explozia prețului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriașe, într-o situație de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste prețuri. Nici în Timișoara, nici în celelalte orașe din țară care au aceeași problemă. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri prin subvenții de stat, un element important de soluție. După mai multe săptămâni de discuții și negocieri cu toți marii furnizori de gaz și câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piața de gaz este enormă și de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România. Vom continua - împreună cu toți care au fost în aceste zile de partea Timișoarei, cu toți cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză - toate demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, astfel încât Timișoara și celelalte orașe cu termoficare publică să aibă furnizori și resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară. Timișorenii au suferit destul în ultimele zile”, adaugă Dominic Fritz.

Marți, aproximativ 50.000 de gospodării din oraș și spitalele din Timișoara au rămas fără căldură și apă caldă, după ce s-a sistat furnizarea gazului către Colterm, compania de termoficare din Timișoara.

Miercuri, primarul anunța că timișorenii racordați la Colterm vor avea din nou căldură pentru cel puțin 2 săptămâni, după care a informat că furnizorul de gaz cu care ajunsese la o înțelegere pentru contractul temporar nu mai dorește să-l semneze.

Mediafax

×
Subiecte în articol: căldură apa calda timisoara