x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Vâlcea: Un cătun cu case din secolul XVII, propus de primăria Stăneşti pentru a fi sat turistic monahal

Vâlcea: Un cătun cu case din secolul XVII, propus de primăria Stăneşti pentru a fi sat turistic monahal

07 Ian 2016   •   17:47
Vâlcea: Un cătun cu case din secolul XVII, propus de primăria Stăneşti pentru a fi sat turistic monahal

Cătunul părăsit Cuculeşti din comuna vâlceană Stăneşti, situată lângă biserică de lemn adusă din Sălaj, ar putea să devină campus turistic pentru mănăstirea care se ridică în zonă.

Acest cătun se află chiar pe drumul mănăstirii şi are case frumoase, vechi de peste 300 de ani, cu arhitectura oltenească a Vâlcii de mijloc, fiind ideal pentru cei care şi-ar dori să investească în turism monahal. Cătunul Cuculeşti are chiar la poarta bisericii 9 case unicat, care alături de biserica de lemn salvată de patriarhul Marina, formează chiar un complex muzeal. "Primăria nu dispune de fonduri pentru renovarea acestora dar un investitor în turism ar putea să facă asta şi nu ar fi o investiţie costisitoare", a precizat joi, pentru AGERPRES, primarul din Stăneşti, Ionel Michiu.

Primăria lucrează în prezent la asfaltarea drumului care duce la biserică, urmând ca în primăvară infrastructura - asfalt, rigole, iluminat - să fie finalizată.

Primăria comunei Stăneşti a început ridicarea Mânăstirii Sfântu Gheorghe în memoria fostului patriarh a Bisericii Ortodoxe Române, Iustinian Marina, născut în localitate, ridicarea acestui lăcaş de cult făcându-se în apropierea bisericii de lemn care există aici, originară din judeţul Sălaj, adusă de fostul ierarh în anii '50.

Biserica de lemn din satul Şuieşti a fost construită în 1658, în judeţul Sălaj, comuna Gâlgău. După ce a funcţionat o perioadă în curtea liceului militar de la Breaza, a fost adusă de patriarhul Iustinian Marina în 1950 în localitatea vâlceană. Această biserică alături de cea a lui Horea din Albac, din staţiunea Băile Olăneşti, sunt lăcaşele de cult salvate de la distrugere şi aduse în Vâlcea de fostul patriarh Iustinian.

×