x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Următorul cutremur din România, mai puternic decât cel din '77 (Video)

Următorul cutremur din România, mai puternic decât cel din '77 (Video)

22 Iun 2009   •   00:00
Următorul cutremur din România, mai puternic decât cel din '77 (Video)

Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a anunţat că următorul cutremur mare care se va produce în România va fi mai puternic decât cel din 1977. Seismul va avea 7,5 magnitudine, iar urmările vor fi mult mai grave decat cele din '77. Mărmureanu susţine, însă, că Bucureştiul nu va fi afectat, dar seismul se va resimţi mai puternic în Iaşi, Bacău şi în Chisinău.



"Va fi ca cel din 1802", spune Mărmureanu despre cutremurul devastator care se va abate asupra ţării noastre. "Cu cât va fi mai târziu, cu atât va fi mai mare[..]. Cutremurul care va veni va avea extindere puternică şi va ajunge până la Odessa, iar intensitatea va fi în jur de 8", a declarat directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Gheorghe Mărmureanu susţine şi că sunt puţine şanse să mai existe un cutremur mai mic între timp, anunţă antena3.ro.

În 1802, pe 26 octombrie, s-a produs un seism cu magnitudinea de 7,9 grade. În cronicile şi însemnările Bisericii Ortodoxe se arată că atunci "au căzut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au căzut de tot" şi că, tot atunci, "s-a rupt turnul cel înalt, Colţea", care era podoaba oraşului, "iar din casele boiereşti şi din cele de obşte puţine au scăpat zdravene". (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator