x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Iliescu îi urează "La Mulţi Ani" Regelui Mihai I şi îl felicită pentru "'actul curajos de la 23 august 1944"

Ion Iliescu îi urează "La Mulţi Ani" Regelui Mihai I şi îl felicită pentru "'actul curajos de la 23 august 1944"

de Agerpres    |    24 Oct 2011   •   13:53
Ion Iliescu îi urează "La Mulţi Ani" Regelui Mihai I şi îl felicită pentru "'actul curajos de la 23 august 1944"

Fostul presedinte Ion Iliescu i-a transmis luni o scrisoare Regelui Mihai I, caruia ii ureaza 'La Multi Ani' cu prilejul zilei sale de nastere si in care enumera, totodata, meritele istorice ale acestuia concretizate mai ales cu prilejul 'actului curajos de la 23 august 1944'.

'Majestate, permiteti-mi sa va transmit cele mai calde urari cu prilejul implinirii venerabilei varste de 90 de ani. Numele dumneavoastra este legat, indeosebi, de un moment decisiv din istoria contemporana a Romaniei - actul de la 23 august 1944, prin care a incetat alianta cu Germania hitlerista, s-a realizat intoarcerea armelor si alaturarea tarii noastre la coalitia Natiunilor Unite. Fara actul curajos de la 23 august 1944, nu doar statutul politic al Romaniei la sfarsitul razboiului ar fi fost afectat, dar si modul de desfasurare a ostilitatilor pe teritoriul tarii noastre si indeosebi soarta Ardealului - revenirea sa integrala la teritoriul tarii. Cine nu intelege acest lucru, savarseste o mare eroare. Iar meritele dumneavoastra, in calitate de sef al statului, la infaptuirea acestui act, sunt incontestabile', subliniaza presedintele de onoare al PSD, potrivit documentului remis AGERPRES.

Potrivit acestuia, dupa Revolutia din Decembrie 1989, care a inlaturat un regim totalitar - din pacate, cu sacrificii de vieti, indeosebi tinere - Romania a reintrat pe fagasul unei dezvoltari democratice si al restaurarii statului de drept.

'In ciuda unei perioade tensionate, caracteristica anilor '90, care a fost marcata si de dificultatile pe care le-ati cunoscut dumneavoastra pentru revenirea in tara - consider pozitiv modul in care au evoluat relatiile noastre, indeosebi dupa anul 2000. Relatiile noastre au cunoscut, in acei ani, o evolutie pozitiva, benefica pentru destinderea climatului politic din tara. Va urez, Majestate, la implinirea celor 90 de ani, dumneavoastra si celor dragi - multa sanatate si bucurii!', conchide fostul sef al statului in scrisoarea trimisa Regelui Mihai I.

×
Subiecte în articol: regele mihai ion iliescu anul regelui