x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 1.000.000 de copaci taiati ilegal in Bucuresti

1.000.000 de copaci taiati ilegal in Bucuresti

de Iulia Barbu    |    Monica C. Andrei    |    04 Iul 2006   •   00:00
1.000.000 de copaci taiati ilegal in Bucuresti

Peste un milion de copaci au fost taiati, cu acordul tacit al autoritatilor, in ul-timii ani. Mai mult de ju-matate din zonele verzi a-le Capitalei au fost trans-formate ilegal in carciumi, terase, cartiere de lux, ga-raje si benzinarii. Efectul? Bucurestenii traiesc cu pa-tru ani mai putin decat media pe tara din cauza polua-rii. Capitala Romaniei a devenit cea mai poluata metro-pola europeana, avand plamanii extirpati.

Peste un milion de copaci au fost secerati cu acordul tacit al autoritatilor in ultimii ani. 50% dintre zonele verzi ale Capitalei au fost transformate ilegal in carciumi, terase, cartiere de lux, garaje si benzinarii. Efectul? Bucurestenii traiesc cu patru ani mai putin decat media pe tara, din cauza poluarii.

Inainte sa inceapa vanatoarea spatiilor verzi, Bucurestiul era un oras normal. Cu parcuri, arbori plantati din opt in opt metri pe marginea strazilor si cu aliniamente stradale care mai faceau inca fata noxelor unei capitale poluate. Dupa 16 ani insa, situatia s-a schimbat dramatic. Oamenii cu bani au pus mana pe mai bine din jumatate din spatiile verzi din Capitala, defrisand peste un milion de copaci. Si asta s-a intamplat sub ochii binevoitori ai primarilor bucuresteni. In locul spatiilor verzi au rasarit cladiri turn, cartiere rezidentiale, parcari, restaurante, benzinarii, afaceri profitabile care au umplut buzunarele investitorilor cu "viziune" si pile.

"Nu exista oficial nici un fel de statistica tocmai pentru ca autoritatile sa nu fie trase la raspundere. Dar noi, ca organizatie neguvernamentala, ne-am ocupat de acest lucru si am ajuns la o concluzie inspaimantatoare. Peste un milion de arbori au fost taiati. Dintre acestia, 500.000 au fost sacrificati pentru parcari, garaje, terase, carciumi, iar 300.000 pentru benzinarii si blocuri turn, iar restul pentru alte afaceri", ne-a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-Civica.

LEGISLATIE DOAR PE HARTIE. Desi teoretic s-a incercat sa se tina sub control febra defrisarilor, practic, prevederile legislative se gasesc doar pe hartie. In 2000 a fost data o hotarare a Consiliului General prin care cei care taiau fara aviz un copac erau obligati sa planteze in schimb, zece. "Nu s-a plantat mai nimic. Acum s-a inventat metoda de plata. Cei care defriseaza platesc costurile plantarii copacilor, dar banii se duc intr-un cont care n-are nici o legatura cu mediul", adauga Radulescu Dobrogea.

DEFRISARI IN LANT. In ultimii trei ani, cele mai mari defrisari au avut loc in parcurile din Capitala, o parte dintre acestea fiind total distrusa. Insa in registrele Municipalitatii se regaseste doar un numar nesemnificativ de copaci taiati. Astfel, dintr-un raport al Directiei de Protectie a Mediului reiese ca in ultimii trei ani au fost secerati aproximativ 10.500 de copaci. Exemplul este Parcul Bordei care urmeaza a fi transformat intr-un cartier de vile de lux. Si asta, cu acordul consilierilor municipali care sunt pe punctul de a aproba Planul Urbanistic Zonal, permitandu-i lui Constantin Constanda sa-si indeplineasca visul. El este stapanul a peste 33.000 de mp, iar cu ajutorul relatiilor sale din Primaria Capitalei a reusit sa taie in cateva luni peste 100 de copaci, fara a avea macar o autorizatie. Un alt exemplu este Parcul Herastrau, fieful teraselor si restaurantelor de pe malul lacului. Acestea sunt ilegale, pentru ca zona nu este canalizata, iar mizeriile se revarsa in Lacul Herastrau. N-au scapat de sindromul "carciumizarii" nici Cismigiul, Floreasca, Gradina Icoanei, Tineretului, Titan, IOR.

2.000 de hectare disparute

Din 1990 incoace, ritmul disparitiilor zonelor depoluante si oxigenante din Capitala a fost de 100 de hectare pe an. Din 3.400 de hectare de spatiu verde au mai ramas 1.400. Dezastrul a luat proportii mai ales in ultimii trei ani. 280 de tone de praf zac pe kilometru patrat din cauza disparitiei copacilor care ar putea retine fiecare cate 20 de kilograme de praf. Conform Institutului de Sanatate Publica, cateva mii de bucuresteni sufera de boli respiratorii din cauza aerului poluat.

LEGISLATIE
"Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, prevazute in planurile urbanistice este interzisa" - art. 71 din Ordonanta de Urgenta 195/2005

INCOMPETENTA
"Nu exista oficial nici o statistica tocmai pentru ca autoritatile sa nu fie trase la raspundere." - Nicolae Radulescu, presedinte Eco-civica

AVERTISMENT
Daca in 1989 in Capitala erau 34,7 milioane mp de spatii verzi, in 1995, suprafata scazuse la 22,8 milioane mp, in 2001, la 17,8 milioane mp, iar in prezent se estimeaza ca au ramas 14 milioane de mp. Asta inseamna ca, daca normele internationale prevad minimum 12 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, unui bucurestean ii revin doar 3,4 mp, spre deosebire de un francez care are 50 mp. Daca mergem in acelasi ritm, in cativa ani riscam sa nu mai putem respira.

SCRIETI-NE!
Jurnalul National va publica o serie de articole pe tema defrisarilor ilegale. Cine are informatii legate de subiect ne poate contacta la monica.andrei@jurnalul.ro sau iulia.barbu@jurnalul.ro .
×
Subiecte în articol: observator copaci