x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 1.000 euro plasati in SIF-uri in iulie 2007 valoreaza acum doar 89

1.000 euro plasati in SIF-uri in iulie 2007 valoreaza acum doar 89

28 Oct 2008   •   00:00

Actiunile romanesti au inregistrat ieri a noua sedinta consecutiva de scaderi puternice, determinand din nou conducerea Bursei de Valori sa suspende temporar tranzactionarea, pentru a patra data in ultimele doua saptamani. Indicii BVB au pierdut, in ultimele noua sedinte, aproximativ o treime din valoare, iar in cazul SIF-urilor scaderea ajunge la 49%, in cea mai neagra perioada din istoria Bursei.



O serie similara de scaderi nu a mai fost consemnata din august 1998, atunci cand, intre 5 si 26 august, indicele BET a cazut cu 38,3%, insa pe parcursul a 16 sedinte consecutive, nu noua ca in prezent. Cotatiile primelor zece companii listate au atins ieri noi minime, ajungand in jurul nivelului de 2600 de puncte, valoare care nu a mai fost intalnita de la inceputul lunii februarie 2004. BET a ajuns, astfel, la o pierdere de 73% in 2008, pe care putini au luat-o in calcul la inceputul anului.

In acelasi timp, indicele se plaseaza in prezent la un sfert din valoarea atinsa la maximul istoric din iulie 2007.

Scaderile sunt chiar mai drastice in cazul altor emitenti, societatile de investitii financiare (SIF) suferind o pierdere de aproape 50% doar in ultimele noua sedinte, care au dus indicele BET-FI la un minus de 87% in acest an.

De la maximele din 2007, preturile celor cinci SIF s-au contractat de 9,5 ori, ceea ce inseamna o pierdere de 950 euro pentru un plasament de 1000 de euro. Cel mai reprezentativ indice al pietei, BET-XT, a cazut cu 36% in ultimele noua sedinte, ajungand cu 80% mai jos fata de sfarsitul lui 2007.
SIF-urile s-au prabusit cu peste 10% in 6 din ultimele 19 sedinte

Sedinta de ieri a debutat cu scaderi puternice, pe fondul supravanzarii celor mai importante titluri din piata. Indicele BET a ajuns in prima ora de tranzactionare la o scadere de peste 9%, iar SIF-urile au pierdut pana la 13%, moment in care conducerea BVB a decis sa opreasca tranzactionarea, aceasta fiind a doua sedinta consecutiva suspendata.

In sase din cele 19 sedinte din luna octombrie, indicele BET-FI a inregistrat scaderi de peste zece procente. „Am inceput sa ne obisnuim cu aceste opriri temporare ale sedintei. Nu e nimic nefiresc, se intampla si pe alte piete externe, iar uneori e chiar bine-venit, dar mi-ar placea mai multa disciplina in aplicarea reglementarilor. Sa stim si noi exact care este acel prag, cand se opreste sedinta si de ce, cand se tine cont de Banca Transilvania si cand nu”, spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Titlurile Banca Transilvania sunt suspendate de la tranzactionare de aproape doua luni, pentru finalizarea unei majorari de capital, insa Bursa tine cont de cotatia TLV in calculul indicelui BET, astfel ca scade-rea reala este mereu mai ampla decat cea afisata oficial.

Piata a continuat sa cada si la reluarea tranzactiilor, dupa o jumatate de ora, iar indicii au lovit noi minime, inainte sa incerce o relativa stabilizare la un minus de 8%. Pana in jurul orei 13.30, niciunul dintre cei 50 de emitenti tranzactionati pe piata principala a BVB nu a fost pe „verde”.

Evolutia de la Bucuresti se inscrie in cea de pe bursele internationale, care s-au prabusit dupa ce ultimele stiri economice prefigurau un scenariu din ce in ce mai negru pentru economia globala.

Recesiunea din Marea Britanie si extinderea tot mai evidenta a crizei catre toate sectoarele economiei au provocat un nou val de panica, aducand scaderi de 3%-4% pe pietele din Europa, dupa ce Wall Street-ul pierduse vineri 3,6%, iar bursele asiatice au avut deprecieri istorice.
Cel putin inca un an de suferinta

„Pe bursa noastra, astfel de scaderi am mai vazut doar in perioada ’98-’99, cand unele actiuni ajunse-sera la pierderi incredibile de 80%-90%, dar inca se duceau in jos. Cei care spun acum ca preturile au ajuns prea jos si nu mai pot cadea fabu-leaza. Bursa din Japonia a scazut continuu intre 1990 si 2004, sunt 14 ani! Iar in America, unele banci cad cu 80% pe zi. Niciodata sa nu spuna nimeni ca nu mai poate scadea piata”, a afirmat Pasol.

Presedintele Intercapital spune ca trendul descendent de la BVB va mai dura, in cel mai fericit caz, inca un an. „Asta nu inseamna ca nu vor fi si reveniri puternice, de cateva sedinte sau chiar saptamani. Ma astept chiar in urmatoarea perioada la un rebound, pentru ca scaderile din ultimele sedinte au fost prea agresive. Sunt convins ca multi vor fi pacaliti atunci si vor intra masiv la cumparare, pe euforia pietei, crezand ca fundul sacului a fost atins. Sa nu se mire insa apoi daca portofoliile lor vor fi pe pierdere”, a conchis Pasol.

articol de Matei Balan preluat din ziarul Financiarul

×
Subiecte în articol: romania sedinte