x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, arestaţi preventiv pentru 29 de zile

15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, arestaţi preventiv pentru 29 de zile

22 Feb 2011   •   08:34
15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, arestaţi preventiv pentru 29 de zile
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National

153079-.jpgUPDATE: Procurorii DNA au reţinut, pe o perioadă de 24 de ore, alţi 10 lucrători de poliţie de la Punctul de trecere a frontierei Albiţa, pentru luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Numărul total al poliţiştilor reţinuţi în acest caz a ajuns la 40, dintre care 15 au primit deja mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a arestat preventiv 15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, reţinuţi în urmă cu o zi de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de luare de mită.

Instanţa a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru cei 15 poliţişti de frontieră. Aceştia pot contesta decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pentru Traian Mazdrag, Gheorghe Carp - agenţi şefi de poliţie, Gelu-Gabriel Marcu - agent şef adjunct de poliţie, George Ionescu, Cătălin Popa, Cătălin-Bogdan Cherciu, Ciprian-Cristi Racoviţă, Alexandru-Lucian Luca, Maria-Ruxandra Albuşan, Marius Florin Gavriliţă, Florin Onilă, Sebastian-Marius Ciobanu - agenţi principali de poliţie, Marius Frenţescu, Ionuţ Alin Taragan şi Vlad Polojan - agenţi de poliţie.

Citeşte şi Descinderi la Vama Albiţa: 53 de poliţişti, duşi la audieri

În cazul anchetei de la Vama Albiţa au mai fost reţinuţi de procurorii anticorupţie comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean, şeful Poliţiei de Frontieră (PF) Albiţa, Traian Tătaru şi Petruţ Porumboiu - agenţi şefi de poliţie, Cătălin Popa - agent şef adjunct de poliţie, Ioan Balahura, Claudiu Cătălin Alistar, Constantin Tănasă, Radu-Daniel Gîrţu, Iordan Bălţatu, Vlad Grigorescu - agenţi principali de poliţie, Andrei-Alin Nechita, Dănuţ-Mirel Cornea, Marius Andrei Pascal, Rareş-Ionuţ Forţu şi Octavian Mardare - agenţi de poliţie.

Toţi sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat de luni al DNA.

Cei 30 de reţinuţi au fost prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.



Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie, cei 15 inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat.

În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea în ţară a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita era pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.

"Activitatea infracţională în cadrul PTF Albiţa este o activitate infracţională repetitivă, îndelungată ca derulare în timp, organizată ierarhic, unde fiecare poliţist de frontieră îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei", se mai arată în comunicatul DNA, citat de Mediafax.

Procurorii mai arată că, de regulă, "tariful" era cunoscut de cei care ofereau mită, respectiv 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul unor situaţii speciale, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creştea direct proporţional cu "riscul" la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar fi fost între 10 şi 100 de euro, respectiv între 50 şi 200 de lei.

Citeşte şi Şeful Vămii Albiţa a fost candidat PDL la Senat

Astfel, fiecare din cei 15 poliţişti de frontieră reţinuţi lua, pe o tură de serviciu, între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de datele calendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă ), momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi ) şi de "abilitatea fiecărui inculpat", au precizat procurorii anticorupţie.

Actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale, existând chiar o "metodologie" stabilită între aceştia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume, fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF Albiţa Daniel Corban, mai notează procurorii.

Mai mult, Daniel Corban, folosindu-se de funcţia de conducere pe care o deţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cu titlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General al Poliţiei de Române şi Jandarmeriei Române.

Anchetatorii au făcut, luni dimineaţă, descinderi la Vama Albiţa, în urma cărora au fost ridicaţi aproximativ 50 de poliţişti de frontieră, fie de la locuinţele lor, fie direct din vamă şi au fost aduşi la Bucureşti, pentru audieri la DNA.

Potrivit şefului Vămii Albiţa, Emil Bordeianu, descinderile de luni dimineaţă au vizat doar activitatea poliţiştilor de frontieră, fiind percheziţionate doar birourile din pavilionul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Vamale Iaşi, Liana Barbu, declara că în urma descinderilor de luni dimineaţă nu a fost ridicat niciun vameş.

La Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa lucrează 114 persoane, din care 87 sunt vameşi.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava) şi alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş).

Acţiunile de la graniţe survin în urma unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Astfel, în urma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire, aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrări suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionarii statului de la vămi cu acordul şefilor.


×