x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 160.000 CD-uri şi DVD-uri pirat, distruse de ORDA

160.000 CD-uri şi DVD-uri pirat, distruse de ORDA

29 Apr 2014   •   17:44
160.000 CD-uri şi DVD-uri pirat, distruse de ORDA

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a organizat azi o acţiune publică de distrugere a produselor pirat confiscate de autorităţi şi intrate în proprietatea privată a statului, fiind distruse circa 160.000 de produse pirat, constând în CD-uri, DVD-uri, casete video şi casete audio, hard disk-uri, memory-stickuri, ce provin de la un număr de aproximativ 650 de cazuri definitivate.

'Anual, în urma sesizărilor pe care noi le-am făcut către poliţie, au fost investigate peste 100 de studiouri ilegale, puncte de vânzare chiar mai multe şi au fost expertizate anual de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, din partea industriei muzicale, peste 15.000 de produse pirat. Este un număr foarte mic comparativ cu ceea ce bănuim că există în momentul de faţă', a declarat Adina Scrioşteanu, director executiv al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România şi director executiv al Asociaţiei Industriei Muzicale din România.

Ea a mai spus că asociaţia pe care o conduce încearcă să încurajeze publicul să înţeleagă că trebuie să consume muzică din surse legale.

'Prejudiciile în urma sesizărilor făcute către poliţie, anual, s-au ridicat la peste 180.000 de euro, din păcate nu am reuşi să recuperăm nici 3% din prejudicii, de cele mai multe ori cei care sunt prinşi asupra faptului nu au bani să plătească sau condamnările nu sunt, de cele mai multe ori, pe măsura faptelor', a afirmat Adina Scrioşteanu.

Evenimentul, aflat la a opta ediţie, şi-a propus să transmită un avertisment către cei care recurg la metode ilegale de folosire şi distribuire a produselor protejate prin drepturi de autor şi drepturi conexe.

Produsele distruse au fost confiscate de autorităţile competente - Inspectoratul General al Poliţiei, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Garda Financiară. 

Pe judeţe, ponderea produselor confiscate este: judeţul Braşov cu un număr de 21.815 produse, urmat de judeţele Bihor cu 13.601 produse şi Mehedinţi cu 6.594 produse. Toate aceste medii de stocare, ce au un caracter de produse pirat, conţin muzică, filme şi programe pentru calculator. (Agerpres)


 

×