x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 17 milioane de euro pentru Euroconstruct

17 milioane de euro pentru Euroconstruct

de Iulia Barbu    |    29 Mai 2009   •   00:00
17 milioane de euro pentru Euroconstruct
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NAŢIONAL

Negocierea accelerată pentru mutarea deşeurilor de la Turda, în care s-a împiedicat autostrada Bechtel, a decis că potenţialul câştigător va fi Euroconstruct Trading 98 SRL. Pentru 17 milioane de euro, firma va muta practic dintr-o parte în alta depozitul de lindan.



Un studiu de fezabilitate care nu a văzut cele 50.000 de tone de deşeuri va scoate din bugetul statului o sumă fabuloasă cu care deja cunoscuta clientă a PD-L va trebui să rezolve "problema naţională".

În urmă cu ceva timp, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, declara în presa locală: "Legat de lindanul de la Turda de pe traseul autostrăzii, acolo principala problemă este că nimeni nu ştie nimic. Însă noi trebuie să neutralizăm acel depozit de substanţe chimice periculoase. Există nişte firme specializate care să facă asta. (...) Probabil, firmele vor fi din străinătate, că ai noştri nu au firme de acest fel. Acum, noi plătim nişte chestiuni din 1985. Aşa s-a nimerit. Nu vreau să mă întorc în trecut. Cine a proiectat autostrada a fost un tâmpit. Nu ştiu dacă a ştiut sau nu de aceste depozite de substanţe periculoase, însă pot spune că noi trebuie să rezolvăm problema", a explicat Berceanu. Câştigătorul, "made in Romania", pare să fie însă şi de această dată pe gustul autorităţilor statului. Euroconstruct Trading 98 SRL este un client fidel al licitaţiilor şi negocierilor organizate de Ministerul Transporturilor. În ultimii cinci ani, firma a obţinut contracte cu statul de peste 14 milioane de euro. La Cluj, depozitul de hexaclorciclohexan (HCH) va fi astfel neutralizat de firma omului de afaceri Dan Besciu. Depozitarea o va asigura, se pare, o altă firmă "cu trecere" - SC I&C Invest. Aceasta aparţine omului de afaceri Turdean Constantin Daniel Călugăr, cel care controlează şi SC I&C Transilvania Autostrăzi. Pentru contractul de 17 milioane de euro, banii statului, firma din Cluj a trebuit să se mulţumească, se pare, doar cu o parte din sumă. Nu de alta, dar milioanele de euro au atras firme cu nume mari, clienţi vechi ai "autostrăzilor invizibile" din România.

Istorie veche

Depozitul de HCH de la Turda nu a fost observat de cei care au întocmit studiul de fezabilitate. El nu a reprezentat o problemă nici atunci când ONG-urile de mediu au cerut sprijin pentru mutarea lor şi au semnalat toxicitatea acestor substanţe. Acum, când terenul trebuie curăţat şi pus la dispoziţia Bechtel, HCH-ul de la Turda a devenit o problemă naţională care va scoate din bugetul statului o sumă considerabilă 17 milioane de euro. Lucrările la tronsonul 2 B al Autostrăzii Transilvania s-au poticnit în deşeurile periculoase şi antreprenorul a ameninţat cu penalizări. În consecinţă, statul a trebuit să se pună pe treabă. Zecile de tone de deşeuri au fost evaluate la sume colosale. În an de criză financiară şi de împrumuturi externe, bugetul de stat ar fi fost în pericol "de neutralizare" cu peste 30 de milioane de euro! În ultimul moment, CNADNR a decis însă că numai o parte din deşeuri vor fi mutate, între zonă contaminată şi traseul autostrăzii montându-se o barieră. Potrivit site-ului companiei naţionale, în cel mult 21 de zile de la semnarea contractului, firma va trebui să elibereze traseul viitoarei autostrăzi. Radu Berceanu, ministrul transporturilor, a ţinut însă să precizeze că tocmai din cauza intersectării tronsonului de autostradă cu acel depozit de substanţe periculoase, porţiunea dintre Câmpia-Turzii şi Turda, aferentă tronsonului 2 B, nu a fost inclusă în cei 42 de kilometri care trebuie terminaţi în toamna lui 2009.

Scrieţi-ne la "Trafic greu"!

Nu mai suporţi traficul de coşmar? Te-au înnebunit blocajele rutiere? Te sufocă maşinile? Semafoarele nu merg, iar vecinul de trafic te înjură de mama focului? Poliţistul din intersecţie te-a amendat pe nedrept? Ai fost martor la un accident cu urmări grave? Ţi s-a cerut fără ruşine şpagă? Ai văzut pe cineva cum aruncă chiştoace pe geamul maşinii? Sau pe cineva care a sărit la bătaie? Acum nu mai trebuie să taci. Vorbeşte-ne cu încredere despre ce ţi s-a întâmplat în trafic la rubrica "Trafic greu!", la adresa traficgreu@jurnalul.ro sau prin poştă: Jurnalul Naţional - Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti, pentru "Cetăţeanul în trafic"!

×
Subiecte în articol: trafic