x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator À la Macovei - Probleme personale cu antet oficial

À la Macovei - Probleme personale cu antet oficial

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    09 Noi 2005   •   00:00
À la Macovei - Probleme personale cu antet oficial

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, apara casa parintilor de la inaltimea fotoliului ministerial. CSM a descoperit traseul prin care "cauza Macovei" a iesit castigatoare in procesul imobiliar.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si-a transformat problema personala intr-una a institutiei pe care o conduce, atunci cand si-a aparat parintii de la inaltimea fotoliului ministerial.

Monica Macovei s-a folosit de numele institutiei pe care o conduce, de calitatea pe care o are si de biroul de presa al Ministerului Justitiei pentru a-si apara parintii implicati in scandalul casei castigate discutabil la Inalta Curte de Justitie. In numai o saptamana, ea a trecut de la "nu comentez, tocmai pentru ca este dosarul parintilor mei", la o aparare fatisa cu antet oficial. Deasupra scrisorii, aparent personale, trimisa luni catre presa de Monica Macovei, sta antetul Ministerului Justitiei, iar documentul este intitulat "precizari ale ministrului justitiei in legatura cu procesul privind revendicarea imobilului in care locuiesc parintii sai". Sa fie oare parerea unui ministru sau pur si simplu apararea unei fiice? Intrebarea si-a pus-o si Asociatia Magistratilor din Romania, prin reprezentantul ei, judecatorul Viorica Costiniu: "Doamna Macovei a transformat o problema personala, privata, intr-una oficiala. Trebuia sa raspunda intr-un cadru privat. Banuiesc ca are sfatuitori nu tocmai buni".

INEXACT. Spusele ministrului-fiica par sa aiba si o alta problema: sunt cel putin inexacte. Monica Macovei sustine ca Maria Petrini si judecatorii nu aveau cum sa fie surprinsi de schimbarea completului, pentru ca au existat citatii emise la 15 iulie, care precizau modificarea cu pricina. Ministrul uita insa un aspect: Ana Maria Petrini nu a primit citatia invocata. Codul de Procedura Civila prevede ca partea prezenta la un termen de judecata nu va mai fi citata pentru data urmatoare, deoarece are termenul in cunostinta. "Nu am primit vreo citatie intre primul termen si ultimul, din care sa mai si aflu ca s-a schimbat completul", si-a amintit ieri Maria Petrini. Ba mai mult, nici judecatorii primului complet nu stiau, in ziua procesului, ca au ramas fara dosar, potrivit unor surse judiciare.

SCHIMBARE. Ce ar fi putut sa o determine pe Monica Macovei sa faca exact ce critica pe vremea cand se afla in societatea civila? Adica sa-si apere familia folosindu-se de propria functie. Domnia sa a plecat ieri-dimineata in Statele Unite ale Americii, unde va sta pana la 12 noiembrie, asa ca nu a putut sa ne raspunda la aceasta intrebare. Se pare insa ca inainte de plecare si-a asigurat parintii de intregul sau sprijin pentru ca nu cumva situatia sa se rastoarne in absenta sa. Partea adversa depusese in aceeasi zi o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva celor trei magistrati din complet si a presedintelui sectiei civile Danut Cornoiu.

INCALCARI. Surse judiciare au precizat pentru Jurnalul National ca verificarile preliminare ale CSM au scos la iveala indicii temeinice ca aceia care au contribuit la plimbarea dosarului au incalcat doua principii fundamentale ale dreptului: repartizarea aleatorie a cazurilor si continuitatea completului de judecata.

OPINII DIN BRANSA
Decizia instantei supreme in cazul procesului parintilor ministrului Justitiei, de a trimite perdantii direct la CEDO, pentru despagubiri, este un exemplu prost pentru instantele inferioare, ne-a spus ieri reprezentantul Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Viorica Costiniu. "Ne-a surprins directionarea partilor din proces catre instantele internationale. Din punctul nostru de vedere nu exista nici o dispozitie legala care sa sustina o astfel de atitudine", ne-a spus Costiniu. Oficialul a mai aratat ca motivarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie "trebuie sa convinga chiar si pe cei care au pronuntat hotararile anterioare si care au fost acum desfiintate".
×
Subiecte în articol: observator macovei