x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2.338 de apartamente ANL vor fi vândute chiriaşilor

2.338 de apartamente ANL vor fi vândute chiriaşilor

02 Dec 2009   •   00:00

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL) vrea ca alte 2.338 de apartamente construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) prin programul de locuinţe destinate închirierii să fie trecute din proprietatea publică în cea privată a statului, pentru a putea fi vândute locatarilor.

Locuinţele sunt amplasate în judeţele Arad, Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Tulcea, conform anexei unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de minister.

Ministerul a iniţiat în acest an proceduri similare pentru vânzarea a 6.831 de locuinţe aprobate de Guvern, sumele obţinute urmând să fie utilizate pentru finanţarea viitoare a proiectului.

Din totalul celor 19.958 de locuinţe construite în cadrul acestui program până la 24 aprilie 2008, pot fi vândute cele 6.831 de unităţi, la care se adaugă alte 132 de apartamente, înregistrate direct în proprietatea privată a statului, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Consiliile locale din localităţile în care sunt amplasate locuinţele vor stabili valorile de inventar ale acestora şi vor realiza operaţiunile de publicitate imobiliară.
"La evaluare nu va fi luat în considerare plusul de valoare adus locuinţei prin lucrări efectuate de chiriaş pe cheltuială proprie, cu respectarea prevederilor legale", se arată în proiect.
Toate cheltuielile de evaluare vor fi incluse în valoarea de inventar a locuinţei, respectiv în preţul de vânzare al acesteia.

Prima vânzare a unei locuinţe construită de ANL în cadrul acestui program s-a încheiat la jumătatea lunii noiembrie, cumpărătorul plătind 62.137 de lei pentru un apartament cu două camere în oraşul Nehoiu, judeţul Buzău.
Persoanele care achiziţionează aceste locuinţe trebuie să achite preţul integral, să nu aibă în proprietate o altă locuinţă şi să nu înstrăineze casa pe o perioadă de cinci ani de la data dobândirii.

Ministrul demis al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, a declarat în septembrie, la Guvern, că în prezent pot fi vândute 11.500 de locuinţe, din totalul celor 24.500 de case construite de ANL.
În iulie, Blaga a afirmat că nu îi poate obliga pe primari să vândă locuinţele, deoarece primăriile au dat terenurile şi au suportat costurile branşamentelor, dar că îi roagă să facă acest lucru, astfel încât banii să ajungă la buget şi apoi să se întoarcă în oraşele din care au plecat.

ANL a anunţat în octombrie că a recepţionat 461 de locuinţe în luna respectivă în cadrul programului de închiriere destinat tinerilor şi un număr de 2.675 de unităţi locative de la începutul anului.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator