Astfel, în această zi din fiecare an, cârtiţa Phil din Punxsutawney, statul Pennsylvania, iese din bârlog. Dacă îşi vede umbra, se sperie și se întoarce în vizuină, iarna va mai dura 6 săptămâni. Dacă nu-şi vede umbra, va fi o primăvară timpurie.
Această perioadă se află la jumătatea perioadei dintre solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară. În Evul Mediu se credea că animale, precum bursucul sau ursul, îşi întrerup hibernarea şi es din bârlog. Imigranţii germani din Pennsylvania au adus această tradiție în SUA, dar bursucul a fost înlocuit cu cârtiţa.
Tradiția a început în 1887 și este sărbătorită printr-un festival.
2 februarie în lume
Și în alte state din lume ziua de 2 februarie are o semnificație aparte.
În Hawaii este ziua ukulelelor. Instrumentul este foarte popular mai ales în California.
În Alaska este ziua câinilor de sanie și celebrează devotamentul acestora față de oameni.
Ziua mondială a zonelor umede este sărbătorită în acest an pentru prima oară ca zi internațională ONU. Lista Ramsar este un tratat semnat în 1971 sub egida UNESCO. Cuprinde 2.414 de zone umede, cu o suprafață totală de 254 de milioane de hectare. România a înscris pe această listă Delta Dunării.
Ziua marmotei datează din 2020 și este oficială în Alaska. Totodată, orașul Owosso din statul Michigan, SUA, organizează un festival.
Ziua ariciului este marcată în Europa și are acekali rol ca și cârtița. Tradiția datează din Roma Antică. Dacă un airici este văzut în luna februarie, atunci vremea se va încălzi iar dacă nu este văzut, iarna mai durează câteva săptămâni.
Ziua clătitelor este sărbătorită de creștini deoarece simbolizează intrarea Fecioarei Maria și a lui Iosif în templu cu Isus, la 40 de zile după naștere.
Ziua cititului cu voce tare este creată de LitWorld, organizație pentru consolidarea comunităților prin povești. Se sărbătorește în 173 de țări.