x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 200 de milioane de lei, pagubele temporare ale inundaţiilor

200 de milioane de lei, pagubele temporare ale inundaţiilor

07 Iul 2016   •   14:02
200 de milioane de lei, pagubele temporare ale inundaţiilor
Sursa foto: PAULA NEAMTU / AGERPRES FOTO

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri alocarea a 201 milioane de lei (44 de milioane de euro) pentru refacerea infrastructurii locale care a fost afectată de inundaţiile din perioada mai – iunie a acestui an. Suma este una provizorie, Guvernul anunţând că se vor face reevaluări, deoarece datele privind pagubele sunt doar cele primite de la autorităţile locale. De asemenea, Executivul se aşteaptă să vină şi alte solicitări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, banii vor fi distribuiţi către 26 de judeţe afectate. "S-a aprobat în şedinţa de Guvern acordarea a 201,423 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate de precipitaţiile din perioada mai - iunie 2016. Este vorba de 26 de judeţe care fac obiectul acestui ajutor de urgenţă. Este un efort considerabil al Guvernului, pentru a aduna aceşti bani, e o sumă consistentă", a spus Liviu Iolu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că sunt aşteptate şi alte solicitări din partea administraţiilor locale pentru acordarea de ajutoare. "Este doar o primă fază a ajutorului. Pe măsură ce autorităţile locale solicită, Guvernul va evalua în continuare solicitările pentru pagubele de după inundaţii. Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de autorităţile administraţiei publice locale, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului. De asemenea, se adaugă beneficii şi alte ajutoare de urgenţă pe care le dă Ministerul Muncii către familiile lovite de intemperii", a precizat Iolu. Pentru acoperirea nevoilor a fost suplimentat fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului. "S-a suplimentat cu suma de 201,423 de milioane de lei fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2016", a explicat purtătorul de cuvânt. Acesta a spus că în cazul anumitor judeţe se fac reevaluări în privinţa sumelor solicitate. "Sunt 26 de judeţe, dar se pot adăuga în funcţie de solicitările care vin. Au fost şi judeţe unde se fac reevaluări. Unele judeţe au trimis sume foarte mari, s-au făcut reevaluări", a mai spus Iolu, precizând că acestea sunt în prezent în atenţia Ministerului Dezvoltării, care va face verificări la faţa locului. Judeţele care au solicitat cele mai mari sume sunt Vâlcea - 39 milioane lei, Suceava - 29,69 milioane lei şi Hunedoara - 18,49 milioane lei.

 

Judeţele care au fost mai ferite de pagube şi au solicitat cele mai mici sume de bani de la Guvern au fost Olt, care a solicitat 59.000 de lei, Constanţa, care a solicitat 128.000 de lei şi  Alba care a solicitat 136.000 de lei.

Inundaţiile de anul acesta au produs doar pagube materiale. Nu au existat pierderi de vieţi omeneşti

×