x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2014, CEL MAI FIERBINTE an din istorie! PREVIZIUNI SUMBRE, făcute de meteorologii australieni (VIDEO)

2014, CEL MAI FIERBINTE an din istorie! PREVIZIUNI SUMBRE, făcute de meteorologii australieni (VIDEO)

13 Feb 2014   •   12:10
2014, CEL MAI FIERBINTE an din istorie! PREVIZIUNI SUMBRE, făcute de meteorologii australieni (VIDEO)

Prognozele pe termen lung sugerează faptul că 2014 ar putea fi cel mai călduros an de la începerea măsurătorilor moderne de temperatură. Această concluzie a fost trasă pentru că "băiatul rău" El Nino pare că este pregătit să împrăştie căldură în atmosferă, scrie New Scientist.

Fenomenul El Nino are loc atunci când apa caldă din adâncul Pacificului iese la suprafaţă şi se îndreaptă spre SUA. Asta generează ploi torenţiale şi inundaţii în Peru şi Ecuador, iar în Australia şi Indonezia temperaturi caniculare, secetă şi incendii de vegetaţie.

Potrivit cercetătorilor este foarte greu de previzionat dacă într-un an va avea loc fenomenul El Nino. "Ar trebui să pornească în lunile aprilie, mai, iunie", a declarat Scott Power, de la Biroul de Meteorologie din Melbourne, Australia.

Armin Bunde, dela Universitatea "Justus Liebig" din Giessen, Germania, susţine că sunt 76% şanse ca El Nino să facă probleme în 2014.

În plus, din cauza schimbărilor climatice, acest an ar ptea fi cel mai fierbinte de până acum.

Andrew Watkins de la Centrul de prognoze meteorologice din SUA, a anunţat săptămâna trecută că există o şansă crescută de apariţie a unui fenomen de tip "El Nino" în a doua jumătate a anului 2014, "dar nu poate fi estimat exact în momentul de faţă".

2013 - cel mai călduros al şaselea an de la jumătatea secolului al XIX-lea
    
Anul 2013 a fost, împreună cu 2007, cel mai călduros al şaselea an de la jumătatea secolului al XIX-lea, de la începerea măsurătorilor moderne de temperatură - potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) - care a considerat aceste date drept o confirmare a schimbării climatice, anunţă EFE, potrivit Agerpres.

'Temperatura mondială a anului 2013 este congruentă cu tendinţa de încălzire pe termen lung', a declarat responsabilul OMM, Michel Jarraud. Atât în 2013, cât şi în 2007, temperaturile de la suprafaţa oceanelor şi celei terestre au fost cu 0,50 de grade mai mari decât media din perioada 1961-1990 şi cu 0,03 grade Celsius mai mari decât media din 2001-2010.

Lăsându-i fără argumente pe cei care încă dezbat fenomenul schimbării climatice, OMM a precizat că, de când există aceste date, 13 din cei 14 ani cei mai călduroşi s-au înregistrat în secolul XXI. Dintre aceştia, cei mai călduroşi au fost 2005 şi 2010, cu temperaturi mondiale care au fost mai mari cu 0,55 grade Celsius decât media pe termen lung.

Pe locul al treilea se situează anul 1998, în timpul căruia fenomenul El Niño s-a produs cu o intensitate excepţională, potrivit OMM. Legat de acest fenomen, 2013 a fost unul din cei patru ani cu cele mai mari temperaturi în condiţii neutre, altfel spus fără episoadele El Niño şi La Niña, responsabile de încălzirea sau, respectiv, răcirea unor suprafeţe mari de ocean.

×