Direcţia Naţională Anticorupţie îşi prezintă în aceste momente bilanţul de activitate pe anul 2010. DNA a întocmit anul trecut 220 de rechizitorii prin care a trimis în judecată 937 de persoane (155 arestaţi preventiv). Printre inculpaţi se numără 11 demnitari (un prim ministru, trei miniştri, doi senatori, un deputat, doi secretari de stat, doi subprefecţi). Au mai fost trimişi în judecată în anul 2010 22 de primari, 6 viceprimari, 19 avocaţi, 18 comisari de Gardă financiară, 4 comisari de Gardă de mediu, un şef de Stat major general de la MApN şi 13 magistraţi, dintre care 6 procurori şi 7 judecători. În total au fost date pe mâna instanţelor 402 persoane cu funcţie de conducere, control, demnităţi publice.
Cuantumul prejudiciului total reţinut prin actele de trimitere în judecată se ridică la 878,8 milioane de lei, echivalentul a 210 milioane de euro. Această sumă reprezintă, cu aproximaţie, bugetul pe 12 ani al DNA sau al instanţei supreme (69 de milioane de lei pe an).
Pentru a recupera pagubele produse, procurorii anticorupţie au reuşit să instituie sechestru asigurator pe bunuri ale inculpaţilor în valoare de 315 milioane de lei, echivalentul a 75 de milioane de euro. Rezultă că 135 de milioane de euro din banii “de furăciune” nu pot fi recuperaţi.
Prejudiciul în dosarele privind infracţiunile cu fonduri europene rezolvate anul trecut este de 8,7 milioane de lei, echivalentul a 2 milioane de euro. Pe această temă au fost întocmite 29 de rechizitorii prin care au fost trimise în judecată 62 de persoane. În 2010 a crescut numărul persoanelor condamnate definitiv de la 131 în 2009 la 154. Printre persoanele condamnate definitiv se află un senator, doi primari şI un viceprimar de municipiu, un preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, trei directori de Regii Autonome şi companii naţionale, doi procurori, zece avocaţi, un şef al Poliţiei oraşului şi alţi 23 de ofiţeri şi subofiţeri de Poliţie, un şef al Administraţiei Financiare Municipale şi cinci inspectori ai Direcţiei Finanţelor Publice, un comisar al Gărzii Financiare, un director executiv în cadrul Primăriei municipale, trei lucrători vamali, 11 directori şi preşedinţi de societăţi comerciale şi 32 de asociaţi sau administratori de firme. 786 de persoane au fost condamnate anul trecut, dar în cazurile lor sentinţele instanţelor nu sunt definitive. Alte 21 de persoane dintre cele trimise în judecată au fost achitate în 2010, cu una mai puţin faţă de 2009. În 2010 nici un dosar nu a fost restituit la DNA. O analiză a condamnărilor definitive arată că 57,8% dintre inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, dar cu suspendarea executării, numai 65 de condamnaţi primind pedepse cu executare.
Rapiditatea cu care s-a desfăşurat procesul penal diferă mult între Parchete şI Instanţe. Astfel, urmărirea penală care s-a efectuat la DNA a durat în proporţie de 93% până la un an şI jumătate, în timp ce judecata la instanţe a durat în proporţie de 70% până la trei ani. 30% dintre procese au fost mai lungi de trei ani.
Din dosarele de evaziune fiscală şI contrabandă soluţionate de DNA anul trecut au fost trimişi în judecată 90 de inculpaţi în 46 de dosare, cu un prejudiciu total de 164 de milioane de euro, sechestrul asigurător fiind pus pe bunuri în valoare de doar 58,7 milioane de euro.