Sindicatele din învăţământ au anunţat că, de luni, profesorii nu vor mai trece note şi calificative în catalog. La 25 martie, cadrele didactice vor participa la un miting de protest în Capitală, iar anul şcolar ar putea fi blocat dacă revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia "Alma Mater" s-au reunit pentru a stabili calendarul protestelor, nemulţumirile fiind legate de disponibilizările masive din sistem, de scăderea veniturilor salariale în ianuarie 2010, după aplicarea Legii salarizării unitare, şi de proiectul noii legi a educaţiei.
Protestele încep luni, 25 martie, când sindicaliştii din învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest ce se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii.
La 14 aprilie se vor analiza concluziile dezbaterii şi se va înainta un document Parlamentului. Sindicaliştii ameninţă că la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la blocarea anului şcolar.
PREVEDERILE NOII LEGI A EDUCAŢIEI, CONTESTATE
Pe de altă parte, sindicaliştii din învăţământ nu sunt de acord cu principalele modificări aduse de noul proiect al legii educaţiei. Critica principală este adusă trecerii clasei a IX-a la gimnaziu, modificare pentru care nu există infrastructură şi nici resurse umane. De asemenea, sindicatele nu sunt de acord cu numirea directorilor de şcoli de primari, edilii neputând analiza obiectiv activitatea unui director, sau cu finanţarea per capita, aceasta neputându-se aplica în anumite situaţii, precum liceele cu internate şi cantine.
Sindicaliştii vor solicita Ministerului Educaţiei să refacă formula de calcul. De asemenea, nu se ştie exact cum se va termina clasa a IX-a, examenele finale fiind neclare în actualul proiect. Măsura nu este bună din punctul de vedere al sindicaliştilor, care arată că diplomele din prezent nu vor mai fi recunoscute, astfel încât vor fi diminuate şansele reale ale tinerilor pe piaţa muncii. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de forma în care este prezentată titularizarea în învăţământ în proiectul legii educaţiei.
Acest proiect de act normativ a fost discutat şi avizat de Guvern, într-o primă lectură, urmând să fie prezentat în dezbatere publică pentru o perioadă de două săptămâni, la finalul căreia va fi dezbătut din nou în Guvern, în vederea aprobării finale. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat miercuri că două săptămâni de dezbatere publică a proiectului legii educaţiei este un timp foarte scurt pentru un act normativ de o asemenea importanţă.
DEZBATERE PUBLICĂ
Proiectul de lege privind educaţia naţională (cititi, format pdf) a fost postat pentru dezbatere publică în această seară , pe site-ul Ministerului Educaţiei -www.edu.ro - la câteva ore de la conferinţa de presă în care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat lansarea actului normativ spre dezbatere.
Citește pe Antena3.ro