x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 25 de ani de la mineriada din 1990

25 de ani de la mineriada din 1990

14 Iun 2015   •   09:53
25 de ani de la mineriada din 1990
Sursa foto: FOTO - stareapresei.ro

Astazi se împlinesc 25 de ani de la cea de a doua zi a mineriadei din 13-15 iunie 1990. Pe 14 iunie 1990 ajungeau în Bucureşti primele trenuri pline cu mineri din Valea Jiului.

Veneau să restabiliască ordinea în Capitală după violenţele izbucnite în noaptea precedentă între protestatarii din Piaţa Universităţii şi forţele de ordine, scrie antena3.ro.

Şase oameni au murit, în acele zile şi peste o mie au fost răniţi. Mineriada din vara anului 1990 este cea mai sîngeroasă şi brutală dintre cele mineriade.

În dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, două trenuri cu mineri ajungeau în Bucureşti. Minerii au traseul stabilit: merg spre Piaţa Victoriei unde, din balconul Guvernului, le vorbeşte preşedintele Ion Iliescu.

În mai puţin de jumătate de oră, grupurile de mineri ajung în centrul Bucureştiului. Intră în clădirea universităţii şi în Institutul de Arhitectură unde încep să-i vîneze pe studenţi. Cei prinşi sînt bătuţi cu brutalitate şi tîrîţi în Piaţă. Laboratoarele şi sălile de curs sînt devastate. Aceeaşi soartă o au şi facultăţile de Geografie, Istorie şi de Litere.

Minerii caută droguri, arme şi valută. Aşa li se spusese. După Piaţa Universităţii, grupurile de ortaci merg şi la sediile PNL şi PNŢCD, la locuinţele unor lideri ai opoziţiei dar şi la sediile mai multor ziare. Pînă în seara zilei de 14 iunie, minerii curăţă Piaţa Universităţii. Golesc corturile protestatarilor, sapa spaţiile verzi şi plantează flori în locurile rămase libere.  



×
Subiecte în articol: mineriada 25 de ani comemorare mineri