x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 350.000 de copii din România trăiesc în sărăcie absolută

350.000 de copii din România trăiesc în sărăcie absolută

21 Noi 2009   •   00:00
350.000 de copii din România trăiesc în sărăcie absolută

S-au împlinit 20 de ani de când Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia privind Drepturile Copilului. Un prilej pentru organizaţiile "Salvaţi Copiii", UNICEF şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului să amintească de problemele pe care le au minorii în ţara noastră şi să propună soluţii.



Potrivit UNICEF, 350.000 de copii din România trăiesc în sărăcie absolută, trei sferturi dintre ei în mediul rural. Grav este şi că România are cea mai ridicată rată din Europa în ce priveşte mortalitatea infantilă: 11 copii dintr-o mie mor înainte să împlinească 1 an, comparativ cu media de 4,6 din Uniunea Europeană.

Din 1990, când România a ratificat Convenţia, s-au întâmplat însă şi lucruri bune.

Copiii se plâng mai ales că nu sunt consultaţi atunci când se iau decizii care îi privesc. O soluţie, spun ei, ar fi crearea unui minister al copiilor, care să nu fie coordonat de politicieni.

De asemenea, copiii au cerut ca legile şi normativele ce îi privesc să fie publicate şi în variante pe înţelesul lor, precum şi înfiinţarea unui Avocat al Copilului, care să funcţioneze pe lângă Avocatul Poporului.

×
Subiecte în articol: observator