x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 40.000 de metri pătraţi pot fi salvaţi doar de Guvern

40.000 de metri pătraţi pot fi salvaţi doar de Guvern

de Monica Andrei Capatos    |    12 Iun 2009   •   00:00
40.000 de metri pătraţi pot fi salvaţi doar de Guvern

Patru hectare din Parcul Tineretului au fost retrocedate mai multor persoane, campioană fiind Marioara Micşunescu, cea care a obţinut în instanţă, după modelul Constanda, 20.000 de metri pătraţi din spaţiul verde. Anul trecut, consilierii generali au aprobat un PUZ în parc, dându-i posibilitatea afaceristei să construiască vile de lux. Doar o hotărâre de Guvern, prin care să se declare terenul de utilitate publică mai poate salva parcul.



Oamenii care locuiesc în vecinătatea Parcului Tineretului sunt revoltaţi de faptul că vor pierde o parte din zona verde. În aceste zile vor protesta chiar pe terenul retrocedat, pentru a încerca să oprească distrugerea a 40.000 de metri pătraţi. Aleile, băncile şi un loc de joacă pentru copii au fost deja luate de angajaţii Primăriei Sectorului 4, pe motiv că bucata respectivă din parc nu mai face parte din domeniul public. "Am luat tot ce era proprietatea primăriei pentru că nu pot să investesc în ceva privat. Vreau să delimitez clar ce aparţine primăriei şi ce nu, am să pun şi o plăcuţă pentru ca lumea să ştie despre ce este vorba. Am refăcut 100.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, mai am în plan încă 200.000. Am luat băncuţele, stâlpii de iluminat, locul de joacă pentru copii şi le-am dat la refăcut pentru a le reamplasa în altă parte. Eu nu pot să investesc un leu într-un spaţiu care e particular", ne-a declarat Cristian Piedone, edilul Sectorului 4.

CONSTANDA, LA INDIGO
Povestea terenului este veche, Jurnalul Naţional a dezvăluit modul în care unul dintre proprietari a intrat în posesia parcului. Printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în iunie 2007, Marioara Micşunescu, proprietar a 20.107 metri pătraţi de teren în mijlocul Parcului Tineretului, primeşte la schimb o suprafaţă identică la marginea acestuia. Scenariul a fost acelaşi ca şi în cazul Parcului Bordei. Hotărârea judecătorească a fost dată de aceeaşi Camelia Sprânceană, cea care a decis şi distrugerea Parcului Bordei. Decizia a fost pronunţată cu numai trei zile înainte de cea care i-a dat dreptul lui Constanda să construiască în Bordei. Şi coincidenţele nu se opresc aici. În 2003, pe vremea când la conducerea Primăriei Capitalei se afla actualul preşedinte Traian Băsescu, Marioara Micşunescu a început să adune, la preţuri de nimic, teren după teren de la foşti proprietari ai Parcului Tineretului. Oameni care, de unii singuri, n-ar fi reuşit niciodată să încheie o afacere avantajoasă cu Primăria Capitalei.

Din decembrie 2003 şi până în ianuarie 2006, femeia a cumpărat cinci parcele din Parcul Tineretului. La 20.10.2005, când afacerista noastră era plină de terenuri în Tineretului, consilierii generali au aprobat o hotărâre prin care marginea parcului devenea "zonă destinată relocării terenurilor ce au fost retrocedate în interiorul spaţiului verde". Practic, prin această decizie a aleşilor locali, Marioara Micşunescu a rezolvat două probleme: a rămas proprietar în parc şi şi-a comasat toate parcelele împrăştiate în zona verde, obţinând un teren unitar întins pe o suprafaţă de 20.107 metri pătraţi.

EXPROPRIERE
Cu toate actele în mână, doamna Micşunescu împreună şi cu alţi proprietari din zonă care între timp şi-au primit şi ei terenurile, ce-i drept în suprafeţe mai mici, de 5.000 respectiv 7.000 de metri pătraţi, au început să someze Consiliul Local al Sectorului 4 pentru a-i aproba un Plan Urbanistic de Detaliu, având însă la mână un PUZ aprobat de consilierii generali, plus avizul de la Agenţia de Mediu. "Planul Urbanistic de Detaliu dat de consilierii locali n-are nici o importanţă, important este ce s-a întâmplat în trecut. Greşelile s-au făcut de la început la Primăria Capitalei, aprobându-se acel PUZ s-a declarat zona verde drept teren de construit. Doar Guvernul mai poate salva parcul printr-o hotărâre care să declare terenul de utilitate publică. Şi asta trebuie făcut cât mai repede", a mai spus Piedone. (Monica Andrei Capatos)

×
Subiecte în articol: verde! metri pătraţi parcului