Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice s-a deschis ieri la Copenhaga, cu speranţa semnării unui acord prin care să se impună luarea unor acţiuni urgente pentru a modera efectele schimbărilor climatice.
Un sondaj de opinie dat publicităţii ieri, în prima zi a celei de-a 15-a Conferinţe a Părţilor din cadrul Convenţiei ONU privind Schimbările Climatice, arată că tot mai mulţi occidentali sunt pregătiţi să-şi schimbe obiceiurile pentru a proteja mediul. Potrivit studiului realizat de Institutul IFOP şi publicat de cotidianul Le Monde, cel puţin 88% din francezi, 80% americani, 81% japonezi, 85% italieni şi 87% polonezi se declară dispuşi să îşi schimbe obiceiurile de consum pentru a contracara efectele încălzirii globale.
Cele 3.713 de persoane intervievate, cu vârste peste 18 ani, consideră că summit-ul de la Copenhaga se va încheia doar printr-un acord de faţadă (75% din francezi, 61% din japonezi, 60% din italieni şi polonezi şi 49% din americani).
CAMPANIE MEDIA
Presa din întreaga lume a ţinut ieri isonul cu dezbaterile în capitala daneză. De altfel, 56 de publicaţii importante din 45 de ţări au publicat, majoritatea pe prima pagină, un editorial privind riscurile pe care le-am putea întâmpina dacă vom continua să ignorăm schimbările climatice.
Articolul, publicat în 20 de limbi şi apărut, între altele, în Le Monde (Franţa), Miami Herald (SUA), La Repubblica (Italia), Gulf Times (Qatar), face un apel la liderii lumii reuniţi la Copenhaga "să nu ezite, să nu transfere responsabilitatea altora, ci să transforme acest eşec major al politicii moderne în ocazia de a acţiona", spun semnatarii editorialului, referindu-se la adevărata provocare a summit-ului: semnarea unui nou acord internaţional de mediu, care să înlocuiască din 2012 Protocolul de la Kyoto.
GENERAŢIA VERDE
Formaţia americană Backstreet Boys, idolii adolescenţilor la jumătatea anilor '90 şi începutul anilor 2000, a susţinut al treilea concert al campaniei "Play to Stop: Europe for Climate", desfăşurată începând cu această vară de Comisia Europeană (CE), în parteneriat cu MTV. Responsabilii CE au desemnat ambasadori ai mai multor ţări pentru campania "Play to Stop", România fiind reprezentată de solistul trupei Animal X, Şerban Copoţ, lider al ONG-ului Generaţia Verde.
Unul dintre meritele lui Şerban este acela de a fi iniţiat, în primăvara acestui an, un program naţional intitulat "Amprenta de Carbon - Află cât risipeşti din viitorul tău!", un site pe care utilizatorii îşi pot calcula singuri cantitatea de gaze cu efect de seră pe care o "aruncă" în fiecare an în atmosferă. Proiectul a fost un real succes, până în prezent aproximativ 19.700 de persoane calculându-şi amprenta de carbon pe site-ul www.generatiaverde.ro.
Potrivit unor statistici ale CE, media amprentei de CO2 pentru România este de 9,1 tone/persoană/an.
CONSUM ALARMANT
Tabloidul britanic Daily Mail dezvăluie câteva date sensibile din culisele conferinţei. "«Sindrofia» (de la Copenhaga - n.r.) - scrie Daily Mail - costă 130 de milioane de lire sterline şi va produce o cantitate de CO2 echivalentă cu cea generată de o ţară africană." În contextul în care la summit-ul climei participă peste 15.000 de delegaţi, alte câteva mii de activişti de mediu, cel puţin 5.000 de jurnalişti, consumul este uriaş, apreciază ziarul, oferind chiar nişte cifre: deplasarea delegaţiilor în capitala daneză va genera 41.000 de tone de dioxid de carbon, iar aproximativ 100 de lideri ai lumii au călătorit sau urmează să călătorească la Copenhaga la bordul a 140 de aeronave.
Citește pe Antena3.ro