x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 45 de noi situri UNESCO

45 de noi situri UNESCO

de Anca Aldea    |    27 Iun 2007   •   00:00
45 de noi situri UNESCO
Sursa foto: TATYANA MAKEYEVA/

Oraşul neozeelandez Christchurch găzduieşte săptămăna aceasta o reuniune a UNESCO unde se dezbate statutul actualelor locuri care fac parte din patrimoniul mondial şi al unor potenţiali "clienţi" pentru acest statut.

Reuniune - Patrimoniul mondial se imbogăţeşte

Oraşul neozeelandez Christchurch găzduieşte săptămăna aceasta o reuniune a UNESCO unde se dezbate statutul actualelor locuri care fac parte din patrimoniul mondial şi al unor potenţiali "clienţi" pentru acest statut.

Din 1972, cănd UNESCO a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din lume (prin "Convenţia despre Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural"), au fost adăugate pe această listă nu mai puţin de 830 de locuri din lumea-ntreagă. De fiecare dată, experţi din 39 de state membre ale organizaţiei au vizitat şi au analizat amănunţit fiecare loc in parte.

MĂNDRIA ROMĂNILOR. Romănia deţine şapte locuri inscrise in patrimoniul mondial - bisericile cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea, bisericile de lemn din Maramureş, Mănăstirea Hurezi, siturile săteşti cu biserici fortificate din Transilvania, fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei, centrul istoric al Sighişoarei şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. La selecţia de anul acesta, Romănia nu s-a inscris in "concurs". In schimb, UNESCO a primit oferte, intre altele, de la greci, care-şi doresc ca Insula Corfu să facă parte din patrimoniul mondial, de la sud-coreeni, care se măndresc cu Insula vulcanică Jeju, de la australieni, care vor să scoată din anonimat sediul-scoică al Operei, de la sărbi, care vor să arate lumii-ntregi situl roman de la Gamzigrad-Romuliana.

CANDIDAŢI. UNESCO are o misiune grea - cele 45 de locuri, care urmează să fie analizate de experţi, fiecare avănd particularităţile lui demne de luat in seamă. Membrii comisiei UNESCO urmează să decidă, intre altele, dacă unul sau mai multe locuri aflate deja in patrimoniul mondial se află in pericol, cum este cazul Insulelor Galapagos şi al regiunii Machu Picchu din Peru - toate acestea fiind suprasolicitate de numărul uriaş de turişti. Şi Turnul Londrei a fost luat in colimator, după ce englezii au anunţat că vor ridica in apropiere un zgărie-nori de 310 metri. Oraşul Dresda - adăugat anul trecut pe lista UNESCO - este şi el ameninţat, pentru că autorităţile germane vor să construiască aici un pod cu design modern. La reuniunea din Noua Zeelandă se discută, de asemenea, şi despre statutul lucrărilor de excavare de lăngă Moscheea Al Aqsa din Ierusalim, informează BBC.

×
Subiecte în articol: verde! unesco