x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 50 de persoane, reţinute în cazul fraudelor pe Internet. Ambasadorul SUA: Infractorii cibernetici ne răpesc senzaţia de siguranţă personală

50 de persoane, reţinute în cazul fraudelor pe Internet. Ambasadorul SUA: Infractorii cibernetici ne răpesc senzaţia de siguranţă personală

15 Iul 2011   •   05:23
50 de persoane, reţinute în cazul fraudelor pe Internet. Ambasadorul SUA: Infractorii cibernetici ne răpesc senzaţia de siguranţă personală

50 de persoane au fost retinute pentru 24 de ore in cazul retelei de fraude informatice. Acestia sunt acuzati ca ar fi escrocat aproximativ 1.000 de persoane. Paguba se ridica la 20 de milioane de dolari.

"Pretinzand adesea ca sunt membrii ai armatei americane sau militari care urmeaza sa fie trimisi in Afganistan, acesti infractori cibernetici sustineau ca au automobile de vanzare. Ei au folosit increderea americanilor in armata pentru a pacali persoane bine intentionate care nu banuiau nimic sa le trimita bani pentru a achizitiona automobile inexistente. Infractorii cibernetici ne rapesc nu numai banii, ci si senzatia de siguranta personala", a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti.

Prejudiciul total cauzat a fost de 20 milioane euro, infractorii impartind banii astfel: 20% din ce a trimis clientul naiv ajungea la cel care ridica in SUA acea suma, tot cam 20% isi oprea cel care retragea banii din Romania, in timp ce licitatorul ajungea sa ramana cu 60 - 70%, spun politistii.

La perchezitii au fost confiscate 85 de calculatoare, doua pistoale, dar si sume importante: 120.000 lei, 28.000 dolari si 53.000 euro. Anchetele desfasurate in SUA au dus la acuzarea a 22 de persoane in acest caz, a mai spus ambasadorul american.

Procurorii DIICOT au facut ieri 117 perchezitii in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, pentru destructurarea a trei grupuri specializate in fraude informatice pe site-uri de comert, care ar fi escrocat aproximativ 1.000 de persoane. Operatiunea a fost pusa la punct de anchetatorii romani, in colaborare cu ofiterii US Secret Service si FBI.

In perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri care in realitate nu existau (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si ulterior retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop. (V.M.)

×