x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 60 de ani sub aura lui Ares

60 de ani sub aura lui Ares

de Delia Zahareanu    |    08 Iul 2007   •   00:00
60 de ani sub aura lui Ares

AK-47, cea mai cunoscută armă a mapamondului. Născută in URSS, importată pretutindeni in zonele de conflict. Cunoscută drept "Cartea de credit a Africii".Orientul Mijlociu, Africa, fostul Bloc Sovietic sau America Centrală au cele mai percutante amintiri despre "odrasla" născută din mintea lui Mihail Kalaşnikov, in 1947.

AK-47, cea mai cunoscută armă a mapamondului. Născută in URSS, importată pretutindeni in zonele de conflict. Cunoscută drept "Cartea de credit a Africii".

Orientul Mijlociu, Africa, fostul Bloc Sovietic sau America Centrală au cele mai percutante amintiri despre "odrasla" născută din mintea lui Mihail Kalaşnikov, in 1947. Acronimul său, AK-47, provine de la "Avtomat Kalaşnikova model 1947" şi implineşte anul acesta 60 de ani. Kalaşnikov "doarme liniştit noaptea", după cum el insuşi a declarat intr-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian. Deşi cu altă ocazie a comentat că ar fi dorit să fie mai degrabă inventatorul maşinii de tuns iarba. Poate şi din cauza faptului că in războaiele din anii ’90, conform statisticilor realizate la nivel global, 300.000 de oameni şi-au pierdut viaţa in conflicte purtate cu AK-47.

EX MACHINA. Creatorul armei care deja este simbol in lumea intreagă a avut o carieră strălucită in domeniul designului de arme de foc pentru armata sovietică, Kalaşnikov avănd la activ multe alte inovaţii pentru industria de armament, printre care şi contorul special conceput pentru a ţine evidenţa proiectilelor lansate de pe tancuri. In 1949, AK-47 devenea arma standard din dotarea armatei sovietice, sub forma unei puşti uşoare semi-automate de asalt. In anii ’70-’80, dictatorii africani şi facţiunile rivale din ţări, precum Angola sau Sudan, au făcut o adevărată pasiune pentru "Kalaşnikovuri", acestea putănd fi achiziţionate pe teritoriul continentului şi cu 10 dolari bucata, pe piaţa neagră. Din cele 500 de milioane de arme de foc din lume, armele din "familia" Kalaşnikov sunt estimate la 100 de milioane, iar 75 de milioane sunt AK-47, conform unui studiu recent făcut de economistul Phillip Killicoat de la Oxford University.

POPULARITATE. După cum arată Killicoat in cercetarea sa, AK-47 a beneficiat de la bun inceput de un avantaj de necontestat pe pieţele de armament după cel de-al doilea război mondial: patentul sovietic nu era supus legilor de copyright, spre deosebire de armele americane, ca atare a fost "piratat" in linişte de oricine a fost interesat să văndă acest produs acolo unde era cerere. "In ultima jumătate de secol, puşca de asalt AK-47 s-a consolidat drept cel mai ubicuu instrument de distrugere de pe planetă. Nici o altă armă nu se apropie de ea in termeni de durabilitate, preţ mic, manevrabilitate şi puterea brută de a ucide", a comentat despre invenţia lui Kalaşnikov Max Boot, membru al Consiliului pentru Relaţii Externe din SUA.

×
Subiecte în articol: observator ak-47