x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 70 de milioane de dolari pentru bază

70 de milioane de dolari pentru bază

de Marina Constantinoiu    |    12 Aug 2007   •   00:00
70 de milioane de dolari pentru bază
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/

Armata americană va investi in baza de la Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, peste 70 de milioane de dolari, potrivit Radio Romănia Actualităţi, preluat de Rador.

Armata americană va investi in baza de la Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, peste 70 de milioane de dolari, potrivit Radio Romănia Actualităţi, preluat de Rador.

Deschiderea oficială a bazei de la Kogălniceanu, ale cărei facilităţi au fost puse la dispoziţia SUA prin acordul de instrucţie operativă semnat in decembrie 2005 de oficialităţile de la Bucureşti şi Washington, este prevăzută pentru a doua jumătate a lunii august, deci ne aflăm pe ultima sută de metri a pregătirilor in acest sens. In următoarea perioadă vor sosi la noi aproximativ 1.000 de militari americani, potrivit Biroului de Cooperare al SUA in Europa, citat de RRA.

MODERNIZARI. Pănă acum au fost refăcute mai multe clădiri şi au fost modernizate echipamentele de comunicaţii, cheltuielile americane fiind estimate la 25 de milioane de dolari. Facilităţile militare de la Mihail Kogălniceanu vor fi realizate după modelul bazei operative inaintate de la Trapani, din Italia. Efectivele din SUA din judeţul Constanţa pot ajunge in viitor pănă la 1.500 de soldaţi, care se vor roti şi vor executa căte şase luni de misiuni, precizează sursa citată.

DEOSEBIRI. Spre deosebire de baza de la Mihail Kogălniceanu, la Trapani, in Sicilia, baza operativă inaintată ce aparţine NATO poate primi doar 200 de militari. Efectivele din Statele Unite din judeţul Constanţa vor fi reprezentate de un batalion de infanterie şi aproximativ zece aeronave F-16, in prima etapă de folosire a bazei in cadrul exerciţiului romăno-bulgaro-american "Proof of Principle".

ISTORIC. In Sicilia, dezvoltarea bazei folosite de forţele aeriene italiene şi de NATO a inceput in 1986. Investiţiile Alianţei, dar şi prezenţa militarilor au contribuit la prosperitatea firmelor din regiune şi implicit a localnicilor. Potrivit informaţiilor obţinute de RRA de la Trapani, pentru baza militară din Sicilia lucrează circa 1.400 de localnici. Anual, aici se fac achiziţii in valoare de peste 50 de milioane de euro, derulate prin 210 firme italiene din regiune.

×
Subiecte în articol: observator