x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 70 de milioane de euro pentru CEDO

70 de milioane de euro pentru CEDO

de Monica Iordache Apostol    |    09 Iul 2010   •   00:00

Greşelile justiţiei usucă la buzunar statul român



România a plătit, de la începutul anului şi până acum, 43,3 milioane de lei drept despăgubiri impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adică peste 10 milioane de euro. Informaţia a fost transmisă de mi­nistrul Finanţelor, Sebastian Vlă­des­cu, ca răspuns la o interpelare adre­sa­tă de deputatul PNL Virgil Pop. Pentru tot anul în curs, statul şi-a pus deoparte 297.543.000 de lei, adică aproximativ 70 de milioane de euro, "pentru plata tuturor despăgubirilor", se arată tot în răspunsul lui Vlădescu. Pe tot parcursul anului 2009 s-au acordat despăgubiri de 41,2 milioane de lei, adică mai puţin decât suma acordată în doar şase luni anul acesta. În 2008 au fost acordate des­pă­gu­biri de 47,1 milioane de lei, în timp ce în 2007 statul a fost obligat la plata a doar 14 milioane de lei. Suma a crescut constat de când România a în­cheiat Convenţia Europeană a Drep­turilor Omului, dar despăgubiri­le la care a fost obligat statul în ultimii ani au ajuns la un nivel de zeci de ori mai mare decât cele acordate în 2004 sau 2005. Astfel, în 2004, despăgubi­rile au fost de 1,4 milioane de lei, iar în 2005, de 2,2 milioane de lei, în timp ce în 2006, suma plătită de stat a fost de 3 milioane de lei. Deşi sta­tul român primeşte de la CEDO pe bandă rulantă decizii de condamnare la plata unor despăgubiri din cauza deciziilor luate de judecătorii români, în sistemul judiciar românesc nu există nici o formă de răspundere a magistraţilor. În perioada 2007-2009, statul român a pierdut la Curtea de la Strassbourg 326 de procese.

Agentul guvernamental al României pentru CEDO, Răzvan Horaţiu Radu, declara că majoritatea condamnă­ri­lor primite de statul român se referă la încălcarea dreptului de proprietate.
"Principalele probleme pentru care suntem condamnaţi la CEDO sunt cele care vizează proprietatea. Cam de cinci ani carenţele sunt aceleaşi: neexecutarea hotărârilor judecă­to­reşti, duratele excesive ale procedurilor judiciare. Avem pro­bleme cantitative, mai puţin calitative. Or, dincolo de gustul amar pe care ţi-l dă o condamnare la CEDO, practic Curtea te obligă să faci reformă, să mo­difici, să schimbi. Trebuie să vină me­canismul instituţional, legislativ, administrativ să prevină ca o încălcare similară viitoare să se mai producă. În materia proprietăţii sunt atâtea probleme, şi de cinci ani încă nu se modifică nimic", declara într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Răzvan Horaţiu Radu, la începutul anului 2010.

×
Subiecte în articol: observator