x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 9.000 de mineri intră vineri în grevă de avertisment

9.000 de mineri intră vineri în grevă de avertisment

09 Oct 2008   •   00:00

Peste 9.000 de mineri de la exploatările de lignit din Oltenia vor intra vineri în grevă de avertisment de două ore, potrivit Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), care a decis redeschiderea conflictului cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.



Peste 9.000 de mineri de la exploatările de lignit din Oltenia vor intra vineri în grevă de avertisment de două ore, potrivit Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), care a decis redeschiderea conflictului cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Protestul va avea loc la toate exploatările miniere din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi în serviciile conexe între orele 7.00 şi 9.00.

Sindicaliştii cer la acest moment prezenţa conducerii la fiecare subunitate pentru a prezenta situaţia realizărilor de cărbune şi a descopertărilor făcute până la 30 septembrie, precum şi o situaţie a livrărilor de cărbune şi a stocurilor existente până la aceiaşi dată. De asemenea, sindicatele mai vor să afle situaţia financiară a SNLO şi a subunităţilor, liderii minerilor cerând şi programul de producţie şi situaţia contractelor pentru livrările ce ar trebui făcute în 2009.

Lignitul, între datorii şi apă grea
Marin Condescu, liderul sindical a precizat că a luat decizia declanşării grevei din cauza ameninţării SNLO cu un blocaj financiar după ce datoriile termocentralelor către SNLO au ajuns la 300 de milioane de lei iar datoriile SNLO au crescut şi ele.  

"Noi am constatat acum că protocolul pe care l-am semnat în 15 iunie 2007 cu Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a fost respectat. Blocajul financiar s-a dublat între timp, ajungând acum la 3.000 de miliarde de lei vechi (300 de milioane de lei noi- nr), bani care reprezintă contravaloarea cărbunelui livrat de noi la termocentrale din subordinea ministerului şi care nu ne-a fost plătit. SNLO, la rândul său, a acumulat datorii la bugete de peste 2.000 de miliarde de lei vechi (200 de milioane de lei noi) şi, în aceste condiţii nu putem să mai stăm şi să aşteptăm şi să vedem cum promisiunile ce ne-au fost făcute nu sunt onorate, iar problemele noastre se acutizează", a spus Condescu.

În vară datoriile către SNLO totalizau 268,1 milioane de lei, din care cel mai mult o reprezentau datoriile de 130 de milioane de lei de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). Aceasta produce apă grea pentru centrala nucleară de la Cernavodă şi furnizează căldură municipiului Drobeta Turnu Severin.

×
Subiecte în articol: observator snlo