Un bărbat de 41 de ani din Vâlcea a murit în faţa spitalului din Bălceşti, judeţul Vâlcea, care fusese desfiinţat de la 1 aprilie prin ordinul Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a mai multor spital. Bărbatul a acuzat dureri abdominale, un vecin aducându-l la acest spital, neştiind că unitatea a fost desfiinţată.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că bărbatul a fost transportat cu o maşină personală de către un vecin, iar cel care a apelat 112 nu a putut să comunice numărul de telefon al şoferului pentru a se coordona cu Ambulanţa, astfel încât pacientul să fie preluat de medici.
Ambulanţele din Bălceşti se aflau în misiune, dar a fost mobilizată o altă ambulanţă pentru a se întâlni cu maşina. La sosirea la spitalul din Bălceşti, bărbatul a fost văzut de trei medici de familie care l-au declarat decedat.
Conform subsecretarului de stat, procedura corectă este ca, în momentul apelării 112 să se aştepte indicaţiile personalului de la Ambulanţă şi să se evite transportul celor bolnavi cu maşini private.
"Un fost salariat, un asistent medical care se afla în curtea spitalului, mi-a adus la cunoştinţă decesul pacientului. Am anunţat autorităţile, chiar şi pe primar. Dânsul era plecat într-o deplasare şi s-a întors la Bălceşti. Întâmplător, am aflat că există şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare în zonă. Probabil vor mai muri şi alţii. Atât timp cât nu ai cu ce să asiguri urgenţa. Ambulanţa din Bălceşti nu are decât şofer", a declarat, la Realitatea TV, Daniela Păpădie, economist în cadrul aparatului TESA.
Spitalul din Bălceşti a fost desfiinţat la 1 aprilie. Deşi Consiliul Local a dat o hătărâre pentru menţinerea unităţii spitaliceşti, ministerul nu a ţinut cont de decizia Consiliului Local. Medicii au declarat că bărbatul făcuse un infarct şi că nu ar mai fi putut fi salvat chiar dacă spitalul nu ar fi fost închis în 1 aprilie. (V.M.)
Un alt pacient a murit în drum spre spitalul din Băneasa, judeţul Constanţa. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, avea probleme cardiace.
Un bărbat de 60 de ani din localitatea Băneasa, judeţul Constanţa a murit în ambulanţă, în drum spre Spitalul Judeţean Constanţa. Pacientul nu a fost stabilizat hemodinamic pentru transport, Centrul de Sănătate Băneasa, singura unitate medicală din zonă care putea face acest lucru, fiind închis de la 1 aprilie.
"Ieri a fost un pacient care iniţial acuza o durere toracică" ne-a explicat doctorul Marian Beciu de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa.
"A anunţat ambulanţa şi s-a dus imediat la un cabinet medical din apropierea casei unde medicul a constatat că este vorba de un accident coronarian şi a solicitat şi el ambulanţă cu medic. Pacientul a fost luat de la cabinetul medical din Băneasa de către prima ambulanţa sosită pentru a fi transportat la Spitalul Judeţean Constanţa.
Starea s-a agravat pe durata transportului, a fost trimisă şi o ambulanţă cu medic care pe drum a preluat pacientul dar nu s-a mai putut face nimic".
Preluarea pacientului de către ambulanţa cu medic s-a făcut la aproximativ 40 de kilometri de Băneasa, între Băneasa şi Constanţa fiind o distanţa de 80 de kilometri. "Centrul de sănătate din Băneasa avea şi un serviciu de urgenţă. Cazurile erau duse întâi acolo pentru stabilizare" ne-a mai spus doctorul Beciu.
"Acel pacient nu a fost pregătit pentru transport " ne-a declarat şi doctorul Niculescu, fostul Manager al Centrului de Sănătate Băneasa. "Pacienţii în şoc nu se transportă. A fost urcat în ambulanţă nestabilizat, neechilibrat hemodinamic. Trebuia solicitat un elicopter. Aici, dacă Centrul de Sănătate era deschis, îl puteam stabiliza cu siguranţă. Şi nu permiteam transportul pacientului nestabilizat. (Paula Anastasia Tudor)