x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A plecat Blaga!

A plecat Blaga!

de Mara Raducanu    |    02 Dec 2009   •   00:00
A plecat Blaga!
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi-a delegat toate atribuţiile de la MAI, inclusiv cele legate de organizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale. Cu atribuţiile legate de această problemă a fost delegat secretarul de stat Mihai Capră.



Vasile Blaga, ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, şi-a delegat ieri toate atribuţiile de la MAI, de organizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale urmând să se ocupe secretarul de stat Mihai Capră. Acest lucru se întâmplă după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea decretului prin care Nica a fost înlocuit cu actualul interimar şi după ce tot ieri acelaşi Dan Nica anunţa că va depune două plângeri penale împotriva lui Blaga pentru uzurpare de calităţi oficiale şi de abuz în funcţie.

În comunicatul trimis de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) în legătură cu această problemă este precizat faptul că "Vasile Blaga dezaprobă spectacolul electoral ieftin pus la cale de către PSD pentru a manipula opinia publică. Aşa cum a promis, ministrul Vasile Blaga a respectat ca de fiecare dată decizia instanţei". Potrivit sursei citate, Blaga şi-a delegat toate atribuţiile pe care le are ca ministru interimar al MAI, "deşi hotărârea Curţii de Apel Bucureşti nesocoteşte decizia Curţii Constituţionale care spune clar că nici o instanţă nu se poate pronunţa într-un conflict dintre Parlament şi Preşedinţie.

În urma schimbărilor, secretarului de stat Mihai Capră i-au fost delegate toate atribuţiile legate de buna organizare a alegerilor prezidenţiale, iar secretarului general al MAI i-au fost delegate atribuţiile legate de calitatea de ordonator de credite al instituţiei. De asemenea, secretarii de stat Dan-Valentin Fătuloiu şi Marian Tutilescu coodonează activităţile pe domeniul ordinii şi siguranţei publice, respectiv Departamentul Schengen şi relaţii internaţionale, iar secretarul de stat Irina Alexa se ocupă de relaţiile instituţionale ale MAI.

Secretarii de stat Marius Tiberiu Martinescu şi Liviu Grădinaru au în coordonare componentele privind reforma administraţiei publice locale şi relaţia cu comunităţile locale.

PLÂNGERE PENALĂ
Tot ieri, înainte ca Vasile Blaga să-şi delege oficial atribuţiile, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat că vicepreşedintele PSD Dan Nica este hotărât să depună două plângeri penale împotriva lui Vasile Blaga, pentru uzurpare de calităţi oficiale şi pentru abuz în funcţie. Duvăz a precizat că lui Blaga i s-a adus la cunoştinţă marţi dimineaţă prin intermediul executorului judecătoresc faptul că decretul de numire a lui în funcţie este ilegal, potrivit deciziei Curţii de Apel.

"Vasile Blaga se face vinovat de uzurpare de calităţi oficiale şi de abuz în funcţie", a spus Duvăz, referindu-se la faptul că Blaga îşi exercită în continuare prerogativele de ministru, în condiţiile în care numirea sa a fost declarată printr-o decizie a instanţei ca fiind ilegală. Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri suspendarea decretului prin care Dan Nica a fost înlocuit cu Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor până la pronunţarea instanţei pe anularea acestui act al preşedintelui. Instanţa a respins excepţiile ridicate de Administraţia Prezidenţială şi a admis cererea de suspendare a decretului 1358 din 1 octombrie emis de preşedintele României până la pronunţarea instanţei de fond.

×
Subiecte în articol: observator