x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A treia saptamana - De luni, din nou in greva

A treia saptamana - De luni, din nou in greva

de Eugenia Mihalcea    |    19 Noi 2005   •   00:00
A treia saptamana - De luni, din nou in greva

Elevii intra de luni in a treia saptamana de vacanta fortata, dupa ce o noua runda de negocieri dintre sindicate si Guvern, desfasurata ieri, care a durat peste 6 ore, a esuat.

"Ei nu vor sa treaca peste acel 8% pentru nimic. Si este ceea ce doare cel mai tare in acest moment", spune Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale. Pozitia absolut rigida a Guvernului apropo de majorarea salariala, pe motiv ca "daca va dam voua, toti bugetarii vor face acelasi lucru", a determinat cele patru federatii sa decida continuarea grevei. In urma negocierilor, Executivul a mai adaugat cateva propuneri la proiectul de acord anterior, iar sindicatele s-au angajat sa ia o decizie pana marti. Amendamentele adaugate vizeaza achitarea intr-o singura transa a reparatiilor prejudiciale salariale, in cazul proceselor castigate in instanta, iar pentru personalul deja pensionat, sumele restante sa se achite in transe, in maximum trei luni. In plus, guvernul promite sa elaboreze un proiect de lege a salarizarii personalului bugetar cu consultarea sindicatelor din invatamant, pana la 15 aprilie 2006.

TRIBUNALUL. Tot ieri, procesul privind legalitatea protestului profesorilor a fost suspendat, in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale legate de trei articole din Legea conflictelor de munca. Aproximativ 6.000 de dascali din Bucuresti, dar si din tara au protestat in fata Palatului Parlamentului intre orele 11:00 si 13:00. "V-am cerut bani pentru scoala/ Dar ne-ati dat doar vorba goala". In mai multe judete din tara dascalii au iesit in strada sa-si ceara drepturile. In disperare de cauza, guvernantii i-au chemat ieri la pranz pe liderii sindicali la o noua runda de negocieri. O alta problema pe care trebuie sa o rezolve Ministerul Educatiei acum este recuperarea materiei, pierduta in zilele de greva. Variantele sunt reanalizarea programei pana la sfarsitul semestrului sau predarea materiei in afara orelor de curs cu consimtamantul parintilor. Daca protestul se va prelungi s-ar putea ajunge in situatia sa nu mai poata fi recuperata materia. (Eugenia Mihalcea, Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: observator