x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plângerea împotriva utilizării ilegale a interceptărilor convorbirilor jurnaliștilor Lumea Justiției și Jurnalul Național – mușamalizată de Inspecția Judiciară!

Plângerea împotriva utilizării ilegale a interceptărilor convorbirilor jurnaliștilor Lumea Justiției și Jurnalul Național – mușamalizată de Inspecția Judiciară!

de Robert Veress    |    13 Dec 2012   •   12:20
 Plângerea împotriva utilizării ilegale a interceptărilor convorbirilor jurnaliștilor Lumea Justiției și Jurnalul Național – mușamalizată de Inspecția Judiciară!
Sursa foto: luju.ro
Un procuror cercetat pentru corupție realizează interceptări ale convorbirilor unor jurnaliști și inserează interceptările într-un dosar de criminalitate organizată fără legătură cu subiectul convorbirilor jurnaliștilor respectivi. Mai mult, calomniind grav, emite judecăți „de valoare”, cu acuzații grave la adresa respectivilor jurnaliști, fără niciun fel de susținere prin probele administrate – respectivele interceptări.
Magistratul care ar fi trebuit să sancționeze acest abuz, un judecător al cărei fiu este cercetat pentru corupție, a mușamalizat cazul de o manieră incredibilă.
Jurnaliștii afectați de acest abuz sunt sussemnatul, Victor Ciutacu, redactorul șef al Jurnalului Național și Răzvan Savaliuc, de la Lumea Justiției.
Colegul Răzvan Savaliuc, de la Lumea Justiției (luju.ro) a insistat cu propria plângere. Aceasta a fost clasată de judecătoarea Rica Vasiliu, deși este cât se poate de limpede încălcarea prevederilor Constituției României, Codului de Procedură Penală și Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Cităm, mai întâi, din plângerea depusă de Răzvan Savaliuc, la începutul lunii august: „În Rechizitoriul nr. 88/D/P/2009 din 27 iunie 2012, procurorii Carare Sorin Danut si Leau Sorin au inserat o serie de discutii telefonice ale actualilor inculpati Boza Alexandru si Boldea Mihai cu jurnalisti de la „Jurnalul” si „Antena 3”, precum si cu subsemnatul, convorbiri care nu au nicio legatura cu cauza si care, in realitate, privesc abordari telefonice sau prin mail ale jurnalistilor, din partea celor cercetati in aceasta cauza, care au dorit sa aduca la cunostinta publicului faptul ca au depus plangeri impotriva anchetatorilor de caz precum si motivele lor in aparare. Inserarea in rechizitoriu a unor interceptari telefonice, care nu au nicio legatura cu cauza este interzisa si de art. 91, indice 2 (4) Cod procedura penala, care prevede: „Convorbirile sau comunicarile interceptate si inregistrate care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participantilor se arhiveaza la sediul parchetului, in locuri speciale, in plic sigilat, cu asigurarea confidentialitatii, si pot fi transmise judecatorului sau completului investit cu solutionarea cauzei, la solicitarea acestuia”. De asemenea, art. Art. 17 din Codul Deontologic al Magistratilor prevede: „Magistratii au obligatia de a nu dezvalui sau folosi pentru alte scopuri decat cele legate direct de exercitarea profesiei, informatiile pe care le-au obtinut în calitate de magistrati (...) Inserarea acestor convorbiri in Rechizitoriul nr. 88/D/P/2009 din 27 iunie 2012, de catre procurorii Carare Sorin Danut si Leau Sorin nu poate fi justificata, ele neavand legatura cu cauza si neavand ca situatie de fapt nicio legatura cu vreo fapta din cele cercetate in cauza. Aceste interpretari tendentioase, alaturi de inserarea interceptarilor in rechizitoriu, constituie in opinia mea o actiune de reglare de conturi intre procurorul Carare si jurnalistii care au publicat plangeri impotriva acestuia”.
La data de 26 noiembrie 2012, Inspectia Judiciara a comunicat jurnalistului Răzvan Savaliuc ca s-a dispus clasarea sesizării acestuia întrucat: „Inspectia Judiciara nu are competente de a interveni in solutionarea unei cauze penale, de a verifica masurile dispuse de procuror in timpul urmaririi penale...”. Rezoluția este semnată de inspectoarea șefă Rica Vasiliu, care are fiul cercetat penal de DNA intr-un dosar de coruptie.
În rezoluția de clasare, judecătoarea Rica Vasiliu preia insinuările din rechizitoriu, cauționând concluzia procurorilor DIICOT Galați, conform cărora jurnalistii abordati de cei acuzati in cauza ar fi partasi la „publicarea in presa a unor articole denigratoare”. Dacă ar fi fost așa și dacă interceptările ar fi probat acest lucru, nu ne îndoim că am fi fost, demult, arestați. Însă, repetăm, este vorba de supoziții și de negarea dreptului jurnaliștilor de a discuta cu oricine. Dacă o persoană cercetată penal sau chiar un condamnat sesizează un abuz presei, cu argumente pertinente, DATORIA profesională este ca presa (jurnaliștii la care ajunge sesizarea) să verifice acea sesizare/informație. Procurorii atât au și au construit din asta un întreg capitol de RECHIZITORIU pe care se bazează unul dintre cele mai faimoase cazuri de criminalitate organizată instrumentată în istoria postdecembristă!!! După cum remarcă și Lumea Justiției: „Daca un cetatean care se considera abuzat de niste procurori si alege sa se adreseze autoritatilor si presei pentru a semnala abuzul, in virtutea dreptului la petitie si la libera exprimare, intra automat in cardasie cu jurnalistii pentru a-i oprima pe procurori”.

Fapt divers: Rica Vasiliu câștigă echivalentul a 25.000 de euro anual. Bani publici. (sursa: Puterea)
 

×