Comuna C.A. Rosetti este una dintre zonele cele mai afectate din Delta Dunării, din cauza cotelor scăzute ale fluviului înregistrate în ultima perioadă, potrivit guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Lucian Simion.
'Probleme majore înregistrate din cauza cotelor mici ale Dunării avem în zona CA Rosetti-Letea. Acolo există şase kilometri de canale care trebuie decolmatate pentru asigurarea legăturii dintre localităţi, iar când se va interveni vom fi obligaţi să deschidem două fronturi de lucru', a declarat guvernatorul Simion.
Şi în comuna Crişan, potrivit lui Simion, este nevoie de decolmatări pe mai multe canale, lucrările urmând să se deruleze pe o lungime totală de 6 kilometri.
'Problemele din Deltă nu se vor regla de la sine ca urmare a ploilor din ultimele zile. S-au format deja praguri, iar acţiunile de decolmatare care ar putea începe luna viitoare vor avea efecte pozitive asupra regimului circulaţiei apei', a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.
În ceea ce priveşte cotele alocate pescarilor anul acesta, a căror nerealizare influenţează legal acordarea dreptului de a pescui anul viitor, conducerea Administraţiei Rezervaţiei a dat asigurări că, în contextul situaţiei deosebite înregistrată anul acesta, pescarii nu vor fi afectaţi în 2016.
'La fel ca şi anul trecut, atunci când pentru o scurtă perioadă am avut probleme din cauza debitelor mari ale Dunării, anul acesta vom lua în considerare situaţiile deosebite cu care s-au confruntat pescarii şi vom aplica un indice de corecţie a cotelor, astfel încât localnicii să nu fie afectaţi anul viitor', a precizat guvernatorul Lucian Simion.
Potrivit Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, 50% din pescarii din Rezervaţie nu-şi vor îndeplini anul acesta cotele alocate de autoritatea de mediu din cauza cotelor mici ale fluviului.
Neîndeplinirea în proporţie de circa 75% a cotei de pescuit alocată unui pescar autorizat pentru un an calendaristic duce, potrivit reglementărilor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la suspendarea autorizaţiei de pescuit în anul următor.
Autorităţile tulcene aşteptau ca săptămâna aceasta Guvernul să aprobe o hotărâre pentru alocarea sumei de 2.405.000 lei în vederea execuţiei în regim de urgenţă a unor lucrări de decolmatare în Delta Dunării, decizia fiind însă amânată pentru săptămâna viitoare.
Mai multe comunităţi din Deltă au semnalat necesitatea intervenţiei pe canalele din Rezervaţie, din cauza cotelor scăzute ale Dunării, accesul în unele localităţi fiind îngreunat.
Cota Dunării a fost joi dimineaţa, la Isaccea, de 79 de centimetri, cu patru centimetri mai mare decât cea din ziua precedentă. La Tulcea, nivelul fluviului a fost de 63 de centimetri, cu doi centimetri mai mare decât cea înregistrată în urmă cu 24 de ore. Potrivit Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos, tendinţa Dunării pentru următoarele zile este de scădere cu până la 12 centimetri.
Sursa: Agerpres