x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Achitări pe bandă rulantă

Achitări pe bandă rulantă

de Violeta Fotache    |    19 Mar 2008   •   00:00

D’ALE ROMĂNIEI ● Huza, un dosar închis de lege
Dezincriminarea fraudelor bancare a aruncat în aer anchetele procurorilor făcute în ani. S-au cheltuit bani publici până ce dosarele au ajuns la instanţa de judecată. Acum achitările se dau una după alta. În cazul judecătoarei Maria Huza, acuzarea a cerut achitarea inculpatei tocmai pentru că s-a modificat legea, ne-a precizat ieri Biroul de presă al DNA.


D’ALE ROMĂNIEI ● Huza, un dosar închis de lege
Dezincriminarea fraudelor bancare a aruncat în aer anchetele procurorilor făcute în ani. S-au cheltuit bani publici până ce dosarele au ajuns la instanţa de judecată. Acum achitările se dau una după alta. În cazul judecătoarei Maria Huza, acuzarea a cerut achitarea inculpatei tocmai pentru că s-a modificat legea, ne-a precizat ieri Biroul de presă al DNA.


Rechizitoriul întocmit în cazul Maria Huza de procurorul Doru Ţuluş şi contrasemnat de şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, făcut recent ţăndări la instanţă, nu este un accident care să poată fi imputabil procurorilor.


MODIFICAREA LEGII E DE VINĂ!
DNA a ajuns să se contrazică de la momentul T zero la momentul T1 ­ considerând T zero momentul trimiterii în judecată a Mariei Huza şi T1 momentul în care DNA a cerut instanţei achitarea ei – "graţie" modificărilor legislative intervenite între timp privind dezincriminarea fraudei bancare. În replică la materialul "D’ale DNA/Judecătoarea Maria Huza, achitată la cererea acuzării", Biroul de presă al DNA ne-a informat cu privire la motivele exacte pentru care procurorul  DNA care a participat la proces a cerut achitarea inculpaţilor. "Prin Legea 69/2007 privind modificarea literei b şi c ale art.10 din Legea 78/2000, publicat în Monitorul Oficial 215 din 29 martie 2007 – aşadar după trimiterea în judecată a judecătoarei Maria Huza ­ acordarea de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare a fost dezincriminată. Prin urmare, procurorul de şedinţă a invocat acest aspect în faza instanţei, iar instanţa a dispus achitarea judecătoarei Maria Huza pe motiv că fapta nu mai este prevăzută de legea penală. Prin urmare, soluţia de achitare dispusă de instanţă nu este imputabilă procurorului", ne-a precizat DNA. Trimisă în judecată pentru fals în declaraţii şi instigare la acordarea de credite cu încălcarea legii, la 30 ianuarie 2006, Maria Huza, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti, a fost vineri achitată de către Judecătoria Sectorului 3. Şi copartenerul său de dosar, Mihai Enăchescu, acuzat de acordare de credite cu încălcarea legii, a fost achitat, din acelaşi motiv.


NU DOAR HUZA. Ca urmare a dezincriminării acordării de credite cu încălcarea legii, achitările au curs pe bandă rulantă. Astfel, numai anul trecut, după intrarea în vigoare a legii, au fost achitaţi prin hotărâri definitive 32 de inculpaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. Este vorba despre dosare mai vechi, de prin anii 2003, majoritatea celor achitaţi fiind funcţionari bancari. DNA urmează să ne difuzeze lista cu persoanele care au beneficiat de pe urma dezincriminării fraudelor bancare. Situaţia aminteşte de şocul creat prin dezincriminarea, pentru o scurtă perioadă, a bancrutei frauduloase de pe vremea când la justiţie ministru era Valeriu Stoica.


DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI. Reamintim că dezincriminarea a fost criticată de şeful statului, care, de altfel, a respins iniţial legea de la promulgare. "Ştim bine că în cursul anului 2007 s-au emis legi care au făcut inutil efortul a câţiva ani făcut de procurori în încercarea de a proba frauda bancară – mă refer la Legea 69 din 2007, prin care toţi cei care au contribuit la devalizarea Bancorex, a Băncii Agricole, a Bancoop au răsuflat uşuraţi – Parlamentul le-a făcut marele dar prin dezincriminarea nerespectării regulilor bancare şi, mai ales, prin dezincriminarea deturnării creditelor", amintea şeful statului la bilanţul activităţii pe anul 2007 a Parchetului instanţei supreme. Traian Băsescu vorbea de "pierderi  uriaşe plătite din bugetul de stat pentru băncile enumerate" şi de crearea prin Legea 69/2007 a unui "drept discreţionar de a se fura din bănci".  

×
Subiecte în articol: observator legea huza