x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Acţionaţi!”

“Acţionaţi!”

de Alexandru Nastase    |    25 Mar 2008   •   00:00
 “Acţionaţi!”
Sursa foto: Miguel Riopa/

Creşterea economică din statele în curs de dez­voltare din Europa de Est, Asia şi Ame­rica de Sud a accele­rat în­călzirea globală peste estimările rea­lizate de experţi, în urmă cu un de­ceniu.

Creşterea economică din statele în curs de dez­voltare din Europa de Est, Asia şi Ame­rica de Sud a accele­rat în­călzirea globală peste estimările rea­lizate de experţi, în urmă cu un de­ceniu.

Avertizarea vine din partea unuia dintre cei mai mari producători mondiali de generatoare şi alte echipamente pentru energie electrică temporară, Aggre­ko. A­ver­tismentul, formulat de unul dintre executivii compa­ni­ei Rupert Soames, a şocat mai ales or­ga­ni­za­­ţiile mondiale ecolo­giste. “Ameninţarea încăl­zi­rii glo­bale este mult mai mare decât se credea. Con­sumul mondial de energie electrică estimat pentru 2015 este pur şi sim­plu greşit”, arată Soames, în­tr-un comunicat al companiei.

 

STUDIU. Soames citea­ză şi un studiu realizat de Ox­ford Economics, “secţiu­nea” co­mercială a Universită­ţii Ox­ford. “Ce se întâmplă acum cu e­co­nomiile în curs de dez­vol­tare întrecere orice aş­tep­tare şi orice predicţie. Lu­cru­­rile merg mult mai bine în multe din­tre dintre ţările în curs de dez­voltare şi acest lu­cru va in­fluenţa semnificativ con­su­mul de energie electrică. Cu cât oamenii câştigă mai bine, cu atât vor cumpăra mai mul­te telefoane mobile, televizoa­re sau frigidere, pentru că şi le vor permite. Cine sun­tem noi, cei din ţările dezvol­tate, să le spunem celor care abia acum dau de bani să nu cumpere astfel de pro­du­se, pentru că trebuie să pro­te­jeze Pă­mântul pe care l-am distrus noi?”, se întreabă Soa­mes.

 

SOMAŢIE. Reprezentantul Aggreko “somează” guvernele ţărilor bogate să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră, pentru că altfel “viaţa pe această planetă va fi foarte grea”.


alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde!