65.000 de pui, deversati in Dunare, la Galati, Fetesti, Isarcea si pe bratul Sf. Gheorghe. Romania anunta cu mare pompa faptul ca a inceput repopularea cu sturioni a Dunarii, desi aceasta metoda nu a dat nici un rezultat in alte tari. Rusia si Iranul au deversat 600 de milioane de pui de sturioni, dar situatia din aceste tari nu s-a imbunatatit. La noi s-au deversat 65.000 de pui.
65.000 de pui, deversati in Dunare, la Galati, Fetesti, Isarcea si pe bratul Sf. Gheorghe. Romania anunta cu mare pompa faptul ca a inceput repopularea cu sturioni a Dunarii, desi aceasta metoda nu a dat nici un rezultat in alte tari. Rusia si Iranul au deversat 600 de milioane de pui de sturioni, dar situatia din aceste tari nu s-a imbunatatit. La noi s-au deversat 65.000 de pui. Repopulare la Galati, deversare la Stelnica-Fetesti, alte etape la Isaccea si pe bratul Sfantu Gheorghe. 65.000 de pui de sturioni cumparati. 800.000 de euro investiti. Declaratii pompoase oferite in stanga si-n dreapta despre cat de laudata este Romania pe plan international pentru deciziile luate de autoritati in problema sturionilor. Totul suna bine, dar sunt cateva intrebari la care nu se ofera raspuns. Cum se face insa in strainatate protejarea acestor specii? Cum au abordat state in care problema e mult mai serioasa si ce rezultate au obtinut? Ce trec sub tacere guvernantii de la Bucuresti? RATA DE VIATA MINIMA. Primul aspect foarte important pe care nimeni nu il mentioneaza este acela ca rata de viata pentru puietul provenit din acvacultura deversat in mediu natural este de 1%. Cifra se regaseste in literatura de specialitate. Cu alte cuvinte, din cei 65.000 de pui deversati vor trai si vor ajunge la maturitate aproximativ 650. Pretul unui exemplar viu devine in acest fel 1.230 de euro pe exemplarul de sturion. In al doilea rand, guvernantii de la Bucuresti dau vina pentru reducerea efectivelor de sturioni pe "braconajul excesiv din urma cu 3-4 ani". In realitate, aceste specii ajung la maturitate sexuala la 10-12 ani. Cu alte cuvinte, de vina este pescuitul excesiv si ilegal din prima jumatate a anilor â90, cand in apele romanesti a fost un adevarat jaf. DEZASTRUL DE LA CASPICA. Guvernantii de la Bucuresti s-au trezit sa faca deversarea puietului de sturioni in luna decembrie. Adica la inceput iernii, desi migratia acestor specii se face primavara. Realitatea din alte bazine arata ca repopularea prin deversare nu aduce beneficii pentru refacerea populatiilor afectate. Astfel, studii de specialitate publicate pe internet arata ca la Marea Caspica, Rusia si Iran au deversat timp de 8 ani nu mai putin de 600 de milioane de pui de sturioni. Desi este vorba despre o cantitate de aproape 10.000 de ori mai mare decat cantitatea contractata de Romania, situatia sturionilor la Caspica este in continuare dezastruoasa. Este cel mai bun indiciu despre cat de utila este aceasta repopulare, daca ea nu este dublata si de alte masuri protectioniste.
Manastirea petru voda - Parintele Calciu a fost dus pe ultimul drum
|
Peste 1.000 de credinciosi din intreaga tara si din SUA l-au condus ieri pe ultimul drum pe parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a fost inhumat la Manastirea Petru Voda din Neamt. La slujba de inmormantare savarsita sambata la Manastirea Radu Voda din Bucuresti au participat multi dintre fostii elevi care l-au admirat, cunoscuti, prieteni si simpli credinciosi. Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a slujit ajutat de Episcopul Irineu Duvlea din partea Bisericii Ortodoxe din America si de Episcopul Iosif al Europei Centrale si Meridionale. Slujba de la Petru Voda, de ieri, a fost oficiata de parintele Iustin Parvu, staretul manastirii nemtene, alaturi de care au fost prezenti alti 30 de preoti. Parintele Calciu si-a exprimat dorinta sa-si doarma somnul de veci la Manastirea Petru Voda, aproape de parintele Iustin, care i-a fost bun prieten.
Citește pe Antena3.ro |
Oferta in constructii - Minerii pot lucra in SUA si in Canada
| ||
|