Proiectul a fost adoptat cu 213 voturi „pentru”, 31 „contra” și 19 abțineri.
„Partidul Național Liberal a propus acest proiect de lege, el a fost votat astăzi cu largă majoritate și, practic, obiectul de reglementare este unul foarte simplu, repararea unei inechități din legea pensiilor militare. Vă amintiți momentul 2017, când prevederile care au fost introduse astăzi au fost scoase la momentul respectiv de Ministrul Muncii, de atunci doamna Olguța Vasilescu, și, practic, astăzi, prin acest proiect de lege care reactualizează partea de venit din pensie cu partea de soldă. Facem, spunem noi, dreptate pensionarilor militari care nu cred, din punctul nostru de vedere, că meritau să fie umiliți ani de zile prin această inechitate. Unul dintre amendamentele depuse de PNL prevede o recalculare mult mai rapidă. În doar 30 de zile față de 90 de zile”, spunea deputatul PNL Florin Roman.
El afirma că sunt bani pentru indexarea pensiilor militarilor.
„La armată e disciplină și organizare și ne-am dorit ca toate aceste chestiuni să le avem din timp util, astfel încât, în momentul în care vom și vota bugetul anului viitor, să avem prevăzute în buget și sumele necesare, pentru că această lege, practic, să aibă și sursa de finanțare necesară”, încheie Roman.
"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat.
Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, mai prevede proiectul.
În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, casa de pensii sectorială actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată.
De asemenea, fondurile necesare pentru plata, în anul 2024, a acestor drepturi se vor suporta din bugetele aprobate instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Deputatul PSD Adrian Solomon a afirmat că procedura prin care este adoptată această propunere legislativă este neconstituţională, fiind "praf în ochi" şi păcălirea celor care aşteaptă rezolvarea serioasă a situaţiei.
"Această propunere legislativă vine să modifice Legea 223 din 2015, care a fost votată decizional la Cameră. Procedura pe care aţi inventat-o dumneavoastră, colegii de la liberali şi conducerea Senatului, vă spun din start că este neconstituţională, pentru că nu poate fi un act normativ decizional la Cameră, iar modificările decizional la Senat", a explicat Solomon.