Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au aplicat amenzi totale în valoare de 12.600 lei administratorilor unui număr de patru adăposturi de câini fără stăpân, în perioada 3-8 august.
În Cernavodă, la adăpostul aparţinând asociaţiei Spike, reprezentantul legal al asociaţiei a refuzat accesul inspectorilor în incinta adăpostului, fapt ce constituie contravenţie la dispoziţiile tehnice şi la măsurile privind efectuarea acţiunilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor obligatorii. Ca urmare a acestui refuz, reprezentantul legal al asociaţiei a fost sancţionat cu o amendă contravenţională de 4.000 lei.
În Mangalia, la adăpostul concesionat de SC Canin Kingdom SRL, inspectorii sanitari-veterinari au constatat că nu se respectau condiţiile de cazare privind densitatea animalelor. De asemenea, în adăpost s-au găsit animale care nu erau înscrise în registrele de evidenţă şi pentru care nu erau întocmite documentele sanitare-veterinare obligatorii. Amenzile aplicate au totalizat 2.600 de lei şi s-a menţinut decizia de suspendare a activităţii de capturare, luată de inspectorii DSVSA Constanţa, cu ocazia unui control anterior, la acest adăpost.
În Slatina, la adăpostul public din Sărăceşti, a cărui activitate de capturare era suspendată începând cu data de 18 iulie, neregulile descoperite în timpul controlului au fost condiţii precare de igienă, nesepararea animalelor (pe sexe, stare fiziologică, vârstă, grad de agresivitate), precum şi registre necompletate la zi şi lipsa instruirii personalului. În acest caz, s-a aplicat o sancţiune contravenţională de 3.000 lei şi s-a menţinut decizia de suspendare a activităţii adăpostului, până la data programată a recontrolului, respectiv 11 august.
În cazul adăpostului public de câini fără stăpân din Dej, ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a unor articole apărute în presă şi a unor înregistrări video, în care se prezentau angajaţi care maltratau animalele. Direcţia Generală de Control Oficial din cadrul ANSVSA a dispus demararea, împreună cu reprezentanţii DSVSA Cluj, a unui control la acest adăpost.
În urma verificărilor adăpostului au fost descoperite deficienţe minore, pentru care inspectorii au acordat termene de remediere. În ceea ce priveşte angajaţii adăpostului, îngrijitorul care a maltratat animalele, identificat pe înregistrările video, a fost sancţionat cu 3.000 lei. (Agerpres)