UPDATE 18:42 - Liderul PSD Adrian Nastase a declarat ca i se pare "un lucru pozitiv" ca, prin decizia de azi a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, "a disparut" acuzatia de luare de mita la adresa sa, adaugand ca va face recurs din cauza condamnarii la trei ani cu suspendare aferenta acuzatiei de santaj.
"Este singura acuzatie (cea de santaj n.r.) si, dupa parerea mea, dupa ce vom vedea motivarea, vom ataca in recurs aceasta chestiune, iar completul va anula si aceasta acuzatie (...) Sunt foarte ferm convins ca in recurs toate aceste acuzatii vor disparea", a declarat Nastase.
El a mentionat ca recursul va rezolva si acuzatiile fata de sotia sa, Dana Nastase, dar si fata de Irina Jianu. "Mi se pare ca si acuzatiile la adresa sotiei mele, care erau foarte grave, au ramas la o chestiune care in recurs nu vor rezista. Si sper ca si pentru Irina Jianu acuzatiile vor fi eliminate in recurs", a evidentiat Nastase.
Liderul social-democrat a tinut sa demonteze si acuzatia de santaj.
"Toate chestiunile legate de containere, chinezarii, case cumparate, toata nebunia din acest dosar, toate au fost eliminate si a ramas ca singura acuzatie, care banuiesc ca va disparea destul de usor in recurs, ce i-am spus eu lui Cretu cand a venit cu aparatura pe el, trimis de DNA, ca Irina Jianu - care aflase de la Paun, care spusese in mediul public, in China, ca este ofiter acoperit - l-am informat pe Cretu ca Irina Jianu are intentia sa spuna acest lucru public. Era o informare, nu era niciun fel de santaj. E o chestiune care va fi rezolvata usor", a afirmat el.
De asemenea, liderul PSD a adaugat ca "procurorii DNA, cu Daniel Morar si Monica Macovei, sunt absolut disperati ca din munca lor de ani de zile nu ramane aproape nimic" si a acuzat din nou faptul ca dosarele judiciare in care este vizat "se desfasoara in viata publica in interiorul unor zone de presiune extraordinara".
Totodata, el a aratat ca va continua batalia cu "sistemul politienesc" reprezentat de presedintele Traian Basescu, Morar si Macovei atat in instante, cat si in viata politica, mentionand ca nu are de gand sa iasa din prim-planul politicii romanesti. (MEDIAFAX)
UPDATE 15:53 - Adrian Nastase a fost condamnat de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, in dosarul "Zambaccian". Fostul premier a fost achitat pentru infractiunea de luare de mita.
Astfel, magistratii au decis:
• condamnarea lui Adrian Nastase la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si achitarea pentru infractiunea de luare de mita
• suspendarea executarii pedepsei pentru Adrian Nastase sub supraveghere timp de sase ani, perioada in care fostul premier are obligatia sa se prezinte trimestrial la o sectie de politie, sa anunte orice deplasare in afara tarii care depaseste opt zile si sa anunte orice schimbare de domiciliu
• achitarea sotiei lui Adrian Nastase, Daniela Nastase, pentru infractiunile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani
• condamnarea Danielei Nastase la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru participatie improprie la folosirea la autoritatea vamala de documente false
• achitarea fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu pentru luare de mita, pentru spalare de bani, pentru participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii si a hotarat incetarea procesului penal pentru participatie impropire la fals in inscrisuri sub semnatura privata
• condamnarea Irinei Jianu la trei ani de inchisoare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala
Avocatul lui Adrian Nastase a declarat, dupa citirea sentintei, ca nu exista nicio condamnare pentru fapte de coruptie in cazul fostului premier, precizand ca a fost ridicat si sechestrul asiguratoriu pus la inceputul anchetei asupra unor bunuri apartinand fostului premier.
....................
Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor da, astazi, sentinta in dosarul de corputie "Zambaccian", in care care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de luare de mita si santaj. Pana acum, Adrian Nastase a fost achitat in dosarul "Matusa Tamara" si condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii.
Asemenea dosarelor "Matusa Tama" si "Trofeul Calitatii", si cazul "Zambaccian" se afla in prima instanta, iar solutia magistratilor poate fi atacta cu recurs.
In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, pe sotia acestuia, Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.
Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.
Initial, Adrian Nastase a mai fost trimis in judecata in acest dosar in 13 noiembrie 2006. Ulterior, in 7 aprilie 2008, prin decizie definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea la Directia Nationala Anticoruptie a cauzei, pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Adrian Nastase beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim-ministru. Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata), care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de Nastase in acest dosar.
Potrivit interpretarii date de Curtea Constitutionala unor prevederi din Legea raspunderii ministeriale, procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor in functie trebuie extinsa si la nivelul fostilor ministri pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor.
Astfel, procurorii anticoruptie au trebuit sa reia procedurile in acest caz, deferit justitiei apoi in 5 mai 2010.