x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Afacerea Cocaina" otraveste Parchetul

"Afacerea Cocaina" otraveste Parchetul

21 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
DIHONIE - Acuzatorii lui Tiriac junior, impartiti in doua tabere "Cazul Cocaina", mai precis partea pentru care a fost trimis in judecata Ion Alexandru Tiriac, invrajbeste procurorii intr-un scandal fara precedent. Cei care s-au ocupat de instrumentarea dosarului se acuza reciproc de favorizare a juniorului si de lipsa totala de profesionalism.
MIRUNA PASA

EXPLICATIE. Procurorul-sef Gheorghe Muscalu sustine ca nu existau probe pentru dovedirea traficului de droguri
Marul discordiei este faimoasa invinuire de trafic de cocaina pentru care Tiriac junior nu a fost niciodata deferit justitiei. Actorii principali ai scandalului sunt procurorul-sef Gheorghe Muscalu, Corina Gheorghisan, cea care a semnat rechizitoriul, procurorii Flavius Crasnic si Nicusor Neagoe, cei care sustin ca au vrut sa-l trimita in judecata pe Tiriac junior pentru trafic, dar nu au fost lasati. Crasnic si Neagoe lucreaza in prezent la Ministerul Justitiei, dupa ce in septembrie 2004 rechizitoriul lor impotriva lui Ion Alexandru nu a fost acceptat de seful Muscalu.

INFRACTIUNI. Ministerul Justitiei a cerut ieri procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa verifice daca subalternii sai Muscalul si Gheorghisan au scos din dosarul lui Tiriac junior mai multe probe prin care se demonstra traficul de droguri. Sesizarea trimisa la Parchet vizeaza eventuale infractiuni extrem de grave: favorizarea infractorului, fapta pedepsita cu inchisoarea de la 3 luni la 7 ani, iar in cazul lui Gheorghe Muscalu si fapta de divulgare a identitatii unui martor sub acoperire, pedepsita de Legea 682/2000 cu inchisoarea de la 5 la 10 ani. Documentul porneste de la materialele de presa aparute in ultimul timp si care se refera la faptul ca probe esentiale impotriva lui Tiriac junior au disparut inainte ca dosarul sa ajunga la instanta.

INCOMPETENTA. De cealalta parte, procurorul Corina Gheorghisan, care a preluat dosarul dupa respingerea rechizitoriului lui Crasnic, a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca probele administrate pana la acel moment erau incomplete si incalcau procedura. "Am preluat dosarul dupa infirmarea primului rechizitoriu si am constatat insuficiente procedurale. Nu se facuse pana la acel moment, adica in trei luni de urmarire penala, nici o perchezitie domiciliara la Alexandru Tiriac. Nu era facuta nici o analiza medicala care ar fi putut dovedi consumul de droguri. Nu erau audiate toate persoanele numite in declaratii. Era o lipsa totala a probelor in ceea ce priveste traficul de droguri", a sustinut Corina Gheorghisan. Ea a declarat ca singurul aspect pentru care a reusit sa stranga dovezi clare este acela al detinerii in vederea consumului de cocaina.

IPOTEZA NEPROBATA. Probele certe sunt doua declaratii date de indianul Tyaghi Shailendra si de prietena lui, Monica Robu. Cei doi au retractat totul in instanta la termenul de saptamana trecuta, iar Corina Gheorghisan a recunoscut ieri ca alte probe incriminatoare nu mai exista nici pentru consumul de care Ion Alexandru Tiriac este acuzat. "Traficul de droguri ar fi fost o ipoteza total neprobata si va garantez ca asupra mea nu a fost exercitata vreo presiune in acest caz", a incheiat Corina Gheorghisan.
×
Subiecte în articol: observator tiriac corina gheorghisan