Procurorii au extins cercetarile si asupra Guvernului Nastase. Raportul CNVM, pe care il prezentam in ex-clusivitate, acuza in mod direct premeditarea afacerii. Premierul Tariceanu continua sa sustina ca nici usturoi nu a man-cat, nici gura nu ii miroase.
Premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) a refuzat sa lamureasca ieri modul in care a cumparat actiuni Rompetrol in aprilie 2004.Desi Jurnalul National a publicat ieri in exclusivitate raportul de control al CNVM care arata ca Tariceanu a facut o tranzactie pe piata Deal, o piata preferentiala, unde se tranzactioneaza pachete mari de actiuni numai in baza unei intelegeri anterioare intre vanzator si cumparator, premierul a preferat sa reitereze ca a avut "pontul" din presa. "Decizia de a cumpara a fost bazata pe informatiile care au aparut in presa si achizitia am facut-o printr-o societate de brokeraj (n.r. - TVM SA, la care actionar e fiul senatorului Verestoy Attila, unul dintre beneficiarii afacerii pe bursa din aprilie). Am cumparat la un pret care era deja de peste 4, 5 ori mai mare decat pretul de listare, deci nu se poate spune ca am cumparat la un pret de favoare", a raspuns premierul intrebarilor Jurnalului National. "Am impresia ca exista niste scurgeri din declaratiile care le-am facut la Procuratura, scurgeri catre presa, care, dupa cat stiu, nu este firesc", s-a plans Tariceanu. Premierul este contrazis insa de notele inspectorilor CNVM care subliniaza diferenta de pret intre actiunile tranzactionate in mod obisnuit in acea zi, pe piata Regular, si intelegerea facuta de Tariceanu pe piata Deal. "Dl Calin Popescu Tariceanu a cumparat 10.000.000 de actiuni RRC, pe piata Deal, de la SC Rompetrol Rafinare SA Constanta la pretul de 500 lei/ actiune, in conditiile in care pretul actiunilor pe piata Regular era de 520 lei/ actiune" (n.r. - sublinierile apartin inspectorilor CNVM). PACHET SPECIAL. Aceleasi documente consemneaza ca premierul nu a cumparat actiuni obisnuite, tranzactionate pana atunci pe piata, ci unele cu un statut cu totul special, "rest de capital la dispozitia societatii", puse deoparte de Patriciu atunci cand a facut splitarea actiunilor RRC. Din cele 17 milioane de actiuni cu acest statut, numai cele 10 milioane cumparate de Tariceanu au ajuns pe bursa. In plus, in ziua de 9 aprilie 2004, cand Tariceanu a cumparat "pe usa din spate a magazinului", pe bursa exista o cerere foarte mare de actiuni RRC si prea putini care sa vanda. Spre deosebire de ziua precedenta, cand s-au tranzactionat pe piata Regular 66,486,500 actiuni, pe 9 aprilie nu s-au vandut decat 12,164,500 pe Regular.
Dovada premeditarii - Complicitatea brokerului
In afacerea "Bursa" in care Dinu Patriciu este cercetat pentru infractiuni economice, iar doi membri CNVM pentru favorizarea infractorului, lucrurile se complica. Raportul corpului de control al CNVM publicat in exclusivitate ieri de Jurnalul National acuza in mod direct premeditarea afacerii de catre Rompetrol si offshore-ul cipriot Saltville Ltd cu complicitatea societatii de brokeraj Alpha Finance, al carui director, Florin Aldea, este si el urmarit penal. Alpha Finance este brokerul care a acceptat sa cumpere un miliard de actiuni Rompetrol Rafinare in numele offshore-ului cipriot Saltville Ltd, care nu avea nici un leu in cont, ceea ce incalca regulile Bursei de Valori Bucuresti. Inspectorii CNVM acuza insa in mod direct faptul ca brokerul Alpha Finance stia cu o zi inainte ca Rompetrol sa emita ordinul de vanzare, respectiv Saltville pe cel de cumparare, ce tranzactii va intermedia in ziua de 7 aprilie. Ei constata, potrivit explicatiilor date chiar de Bursa de Valori Bucuresti in adresa nr. 5233/17.05.2004, ca in ziua de 6 aprilie Alpha Finance a solicitat majorarea limitei de tranzactionare pentru sedinta din ziua urmatoare, motivand cu efectuarea unor tranzactii mari si asumandu-si raspunderea pentru decontarea tranzactiilor. "Avand in vedere ca adresa de solicitare de majorare a limitei de tranzactionare, semnata de dl Florin Aldea, a fost transmisa BVB cu o zi inainte de efectuarea tranzactiilor, consideram ca la data de 6.04.2004 dl Florin Aldea avea cunostinta de intentiile clientilor SC Rompetrol SA si Saltville Ltd", acuza inspectorii CNVM. GUVERNUL, CERCETAT. Procurorii si-au extins cercetarile si la Guvern, care a adoptat in 2003 Ordonanta nr. 118 prin care restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003 au fost transformate in obligatiuni preluate de Ministerul Finantelor, practic fiind stinse Rompetrol datorii de circa 603 milioane de dolari. Procurorii l-au audiat ieri ca martor pe fostul secretar de stat de la Finante Eugen Plaiasu, membru in comisia care a analizat oportunitatea acestei ordonante.
Citește pe Antena3.ro