x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afaceri in Arad - Seculici controleaza spatiile comerciale

Afaceri in Arad - Seculici controleaza spatiile comerciale

18 Mai 2005   •   00:00

Vicepremierul a reusit o combinatie cu ginerele sau, devenind jupan peste locuinte, magazine si carciumi.

  • de GABI GOLEA
  • OBSERVATOR

  • DEGAJAT. Gheorghe Seculici priveste cu seninatate afacerile facute cu ginerele sau
    Vicepremierul Gheorghe Seculici a devenit actionarul majoritar al administratorului spatiilor comerciale din Arad. Initial, actionarul majoritar al companiei cu pricina era Consiliul Municipal, cu nu mai putin de 99,4% din actiuni. Dupa "privatizare", Municipalitatea a ramas cu 33 de procente.

    Acum doua luni, AGA a majorat capitalul social al Regiei Autonome de Locuinte si Localuri, dar, paradoxal, Consiliul Municipal nu a participat. Astfel, actionarii minoritari, vicepremierul Seculici, intre altele si socru al primarului din Arad, Gheorghe Falca, si unul dintre prietenii edilului, au devenit majoritari.

    RECONS. La data de 15 ianuarie 1996, prin reorganizarea Regiei Autonome de Locuinte si Localuri Arad, a luat fiinta SC Recons SA, contribuind la capitalul social cinci firme: SC Proiect Arad (reprezentata de Gheorghe Seculici, director general) - 100 de actiuni nominative, SC Zarandul SA (reprezentata de Adriana Ienaga, director) - 80 de actiuni, SC Volanul SA (reprezentata de Ioan Pafucan, director) - 40 de actiuni, SC Ramses SRL (reprezentata de Nicolae Han, administrator) - 20 de actiuni si SC Tempo SRL (reprezentata de Sabina Moldovan, administrator) - 20 de actiuni. Prima masura adoptata de Societatea nou infiintata a fost marirea chiriilor magazinelor, respectiva firma castigand si licitatia pentru renovarea cladirii primariei Arad, contract in suma de 20 de miliarde de lei.

    REACTIE. Vicepremierul Gheorghe Seculici sustine ca implicarea firmei sale, SC Proiect SA, in societatea RECONS nu a beneficiat de nici un trafic de influenta. In 1996, spune Seculici, fosta Regie Autonoma de Locuinte si Localuri Arad s-a tranformat in societate comerciala si, conform legii, avea nevoie de minimum cinci membri, societati comerciale. Una dintre acestea a fost Proiect Arad, firma la care pe atunci era director actualul vicepremier, care in aceeasi perioada era si consilier municipal in Arad. "Anul trecut, cand deja RECONS nu mai administra patrimoniul consiliului local, s-a decis ca este nevoie de o majorare de capital pentru achitionarea unor echipamente de constructii pentru repararea spatiilor existente.

    Fiecare dintre cei cinci parteneri a participat cu un procent la majorarea de capital, mai putin Primaria, care nu ar fi obtinut un profit mai mare daca investea, problema era ca trebuia sa dea bani in aceasta actiune. A fost vorba de 100.000 de euro", relateaza Seculici. El a precizat ca majorarea de capital s-a produs in ianuarie-februarie anul trecut, cand Gheorghe Falca, ginerele sau, nu era primar. La vremea aceea, Seculici era consilier judetean. Firma sa, SC Proiect SA, detine in prezent 13 procente din RECONS.

    Premierul Tariceanu, la a doua incercare


  • de ANIELA NINE
  • Cel mai indarjit sustinator al declararii averilor cat mai amanuntit de catre demnitari, premierul Tariceanu, a reusit abia dupa a doua incercare sa treaca in respectivul formular toate societatile la care detine actiuni. Dupa ce presa a semnalat ca seful executivului a "uitat" sa mentioneze ca detine actiuni la inca noua societati pe langa cele mentionate initial, Tariceanu a facut completarile scriptice de rigoare. Desi a explicat la momentul cu pricina motivul nementionarii respectivelor actiuni prin faptul ca firmele se afla in curs de dizolvare, ieri premierul a simtit nevoia sa revina asupra acestui subiect. Subliniind ideea clarificarii "o data pentru totdeauna" a acestui subiect, Tariceanu precizeaza: "Eu cred cu tarie ca declaratiile de avere trebuie privite cu seriozitate si cu responsabilitate. La inceput, am declarat societatile la care stiam ca am interese financiare. Nu am inclus actiunile detinute la firme care sunt in curs de dizolvare sau si-au incetat activitatea. In cazul Rom Trucks, a fost o scapare. In nici un moment nu a fost vorba de rea-vointa", si-a explicat din nou "scaparea" Tariceanu.

    ×
    Subiecte în articol: observator acţiuni arad seculici