x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afaceri necurate cu casele orbilor

Afaceri necurate cu casele orbilor

28 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR
In ultima vreme, foarte multi nevazatori valceni cad prada escrocilor sau chiar propriilor rude, care vor sa puna mana pe locuintele acestora.
OCTAVIAN HERTA

PROTEST. Mitingul „bastoanelor albe" a fost inutil, mul]i dintre cei nev`z`tori fiind deposeda]i de apartamentele lor
Profitandu-se de handicapul ingrozitor al celor care traiesc intr-o lume a intunericului, iscaliturile nevazatorilor sunt falsificate sau ei sunt pusi sa semneze contracte de vanzare-cumparare, cu clauze care mai apoi nu sunt respectate.

Din spusele celor implicati, de multe ori, partasi la aceste fapte sunt notari publici si chiar judecatori. Adica tocmai cei care ar trebui sa le ofere protectie juridica nevazatorilor. Cifra afacerilor imobiliare a crescut foarte mult in ultima jumatate a anului, astfel ca apartamentele persoanelor cu handicap sunt la mare cautare.

VICTIME. Presedintele filialei judetene Valcea a Asociatiei Nationale a Nevazatorilor (ANN), Vasile Sulumete, la randul sau nevazator, acuza mai multi notari publici si judecatori valceni ca, in mod intentionat sau nu, au participat la mai multe inselatorii ale caror victime au fost zeci de nevazatori. In momentul in care se incheie o tranzactie imobiliara in care parte este si un nevazator, notarul are obligatia de a solicita prezenta martorilor. De multe ori, acesti martori pot fi delegati de catre Asociatia Nevazatorilor. Din pacate insa, in foarte multe cazuri, aceasta procedura nu este respectata. Conform spuselor presedintelui ANN Valcea, o parte din vina pentru escrocheriile carora le cad prada nevazatorii au notarii. De asemenea, vinovati sunt si judecatorii, pentru ca nu verifica atent corectitudinea actelor si respectarea procedurii de catre notarii publici. Acei martori au rolul de a garanta ca nevazatorii au luat cunostinta de continutul actelor pe care le incheie. Legea mai spune si ca un notar raspunde pentru actul autentificat.

IN FAMILIE. Majoritatea cazurilor de acest gen sunt "furturi in familie". Rudele nevazatorilor pretind ca au dreptul la bunurile nevazatorilor, in schimbul acestora angajandu-se sa aiba grija de aceste persoane cu handicap pana la sfarsitul vietii acestora. Dupa ce sunt incheiate actele de vanzare-cumparare, copiii sau nepotii isi arunca parintii in strada sau in caminele de batrani. Recent, o nevazatoare din Valcea a castigat un proces cu propriul copil, care, dupa ce s-a vazut proprietar al locuintei, nu i-a mai pasat de mama sa. Mai mult, femeia oarba, in varsta de 56 de ani, Ileana C., s-a trezit data afara din casa. Cele mai multe cazuri nu se rezolva insa niciodata, iar putinele care au fost solutionate in favoarea nevazatorilor s-au rezolvat dupa indelungi tergiversari in instanta.

.

.

EXPERIENTA
"In 11 ani, de cand sunt presedinte al acestei asociatii, am vazut zeci de nevazatori care au fost pacaliti, escrocati, santajati pentru a li se lua locuintele. Am avut un caz cu o batrana careia i s-a vandut casa de nu mai putin de cinci ori. Au pus mana pe acte si au pus-o sa semneze"
Vasile Sulumete, presedintele Asociatiei Nevazatorilor Valcea
×
Subiecte în articol: observator nevazatorilor