x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Africanul de dincolo de Prut care vrea unirea cu România. John Onoje, acuzat că „distruge statalitatea Republicii Moldova"

Africanul de dincolo de Prut care vrea unirea cu România. John Onoje, acuzat că „distruge statalitatea Republicii Moldova"

14 Dec 2011   •   15:25
Africanul de dincolo de Prut care vrea unirea cu România. John Onoje, acuzat că „distruge statalitatea Republicii Moldova"

A fugit de razboiul civil din Sierra Leone acum 12 ani, s-a refugiat in Republica Moldova, a protestat in strada ca nu are drept de vot, iar dupa ce a devenit cetatean moldovean a inceput sa militeze pentru unirea cu Romania.

John Onoje vinde ziare in Piata Centrala din Chisinau, iar in timpul liber agita spiritele.

A protestat in fata postei de unde isi ridica ziarele pentru ca o functionara i-a sugerat sa se intoarca inapoi in Africa. La sfarsitul lunii trecute ii fugarea in strada pe ministrii Afacerilor Externe din Moldova si din Rusia, cerand retragerea trupelor rusesti din Transnistria.

De 1 Decembrie marsaluia pe Bulevardul Stefan cel Mare din Chisinau infasurat in stagul Romaniei.

Onoje s-a afirmat insa la inceputul anului, cand putea fi vazut fluierand si purtand o pancarta cu mesajul: "Vreau sa votez". La acea vreme inca nu primise cetatenia moldoveana si il supara faptul ca nu va putea vota.

La presiunile sale, mediatizate si de presa din Moldova, a reusit in cele din urma sa devina modlovean cu acte in regula.

John Onoje este acum un cetatean implicat politic. Vrea sa devina presedintele Moldovei. A efectuat in acest scop chiar si vizita medicala obligatorie, insa nu a reusit sa stranga voturile necesare pentru a candida. Spune ca are sprijinul liberalilor, chit ca liberalii de peste Prut neaga.

In schimb, Onoje a devenit un subiect de discutie pe Facebook, unde are mai multi sustinatori. Desi multi il iau in ras, Onoje a reusit sa devina suficient de incomod pentru a genera reactii chiar din partea politicienilor pe care ii blameaza.

Zilele trecute, intr-o emisiune la PublikaTV, presedintele Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Selin, se arata indignat ca Onoje a obtinut cetatenia si afirma ca moldo-africanul este un pericol la adresa statalitatii!

"In primul rand, fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu a incalcat legea. Asta pentru ca nu a verificat mai serios motivele care au permis acordarea cetateniei. In al doilea rand, declaratiile anticonstitutionale ale lui Onoje sunt indreptate spre distrugerea statalitatii Republicii Moldova", spunea Selin, care suspeteaza ca Onoje este de fapt omul liberalilor.

Social democratii spun ca vor face tot ce pot pentru a-i retrage lui cetatenia lui Onoje, care deja este poreclit de simpatizantii sai "Obama de Moldova". (D.R.)

×